eur:
395.57
usd:
364.49
bux:
66319.5
2024. március 5. kedd Adorján, Adrián
Nyitókép: Pixabay.com

Csodaszerként árulják az egyszerű étrend-kiegészítőt, vizsgálat indult

Több olyan, a fogyasztókat megtévesztő vállalkozással szemben folytatott vizsgálatot az ügyészség, amik azt állították, hogy étrend-kiegészítő tablettáik alkalmasak daganatos és más betegségek gyógyítására – közölte a Pest Vármegyei Főügyészség szerdán.

Mint írták, e gyógyszernek nem minősülő termékek fő alapanyagai búzafű-, búzacsíra- vagy shiitakegomba-kivonatok voltak.

A vádhatóság a közleményében emlékeztetett, hogy a hatályos magyar és uniós jogszabályok szerint

étrend-kiegészítőkről sem betegséget megelőző, sem azt kezelő tulajdonságot kijelenteni vagy arra utalást tenni akkor sem lehet, ha egyébként a termék tényleges hatása kapcsán a vállalkozások valamilyen vizsgálatot lefolytattak,

ezért az ügyészségnek lehetősége nyílt fogyasztóvédelmi per – úgynevezett képviseleti kereset – indítására.

Mivel azonban a törvényi előírások szerint a per megindítása előtt az érintett vállalkozással egyeztetni kell a jogsértés önkéntes megszüntetése érdekében, ezért az ügyészség perelhárító ügyészi felhívást intézett a vállalkozások felé, melynek eredményeként azok törölték honlapjaikról a fogyasztókat megtévesztő információkat, így a jogsértések gyors és hatékony megszüntetése révén perindításra már nem volt szükség – ismertették.

Az ügyészség hangsúlyozta, hogy a hétköznapi kereskedelmi forgalomban kapható, illetve az internetről is rendelhető étrend-kiegészítő termékek – tabletták, italok, kivonatok – számos olyan tápanyagból, egyéb összevetőkből állnak, amik kedvező táplálkozási vagy élettani hatással bírnak. Közöttük vannak olyanok, amiket úgy forgalmaznak, hogy kiemelik az emberi egészségre gyakorolt kedvező hatásukat, és egyes termékek hatásfokát már-már a gyógyszerekéhez hasonlónak mutatják be – írták.

Ezek a kedvező egészségügyi hatású termékek bizalmi termékeknek tekinthetők, mivel a jellemzően laikus fogyasztók az ilyen termékek tulajdonságairól ismeretekkel nem rendelkeznek, ezért lényeges, hogy ők tudományosan bizonyított állításokon alapuló, valós tájékoztatásban részesüljenek – hívta fel a figyelmet az ügyészség.

Kiemelten fontos ez azoknál, akik egészségtudatos életmódjuk, betegségektől való félelmük vagy már meglévő betegségük miatt éppen egészségük veszélyeztetettsége, illetve annak az érzete miatt kiszolgáltatottabbak és így könnyebben befolyásolhatók – olvasható a Pest Vármegyei Főügyészség közleményében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×