eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A 2016. szeptember 24-ei Teréz körúti robbantás vádlottja az ellene előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt indult per második tárgyalási napján a Fővárosi Törvényszéken 2018. február 5-én.
Nyitókép: Balogh Zoltán

Váratlan fordulat a Teréz körúti robbantás ügyében

Új bizonyítékokra hivatkozva perújítást szeretne a Teréz körúti robbantó új védője, az ügyészség szerint viszont ennek nincs alapja.

2016. szeptember 24-én éjszaka egy házi készítésű bomba robbant fel Budapesten, a Teréz körút egyik háza előtt. A detonációban két rendőr életveszélyesen, iletve súlyosan megsérült. A feltételezett elkövetőt, aki a nyomozás adatai szerint egyedül hajtotta végre a robbantást, közel egy hónapi nyomozás után, 2016. október 19-én Keszthelyen fogták el a Terrorelhárítási Központ munkatársai.

A Fővárosi Ítélőtábla a jelenleg 30 éves férfit 2019. március 12-én jogerős másodfokú ítéletével több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete, terrorcselekmény bűntettének kísérlete és más bűncselekmények miatt halmazati büntetésül életfogytig tartó szabadságvesztésre, valamint 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy 30 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

Az elkövető meghatalmazott védője 2023. május 23-án kelt indítványával perújítási eljárást kezdeményezett, ehhez új magánszakértői véleményeket csatol: a robbantás helyszínénél rögzített kamerafelvételeket és az elkövető adathordozóit elemző informatikus, a robbantószerkezetet elemző elektronikai mérnöki, illetve vegyész szakértői, az elkövető DNS-t tartalmazó helyszínt elemző forenzikus-fizikusi, továbbá a terhelt személyiségét és vallomását elemző pszichológusi véleményeket.

A védő álláspontja szerint az új bizonyítékok alapján a terheltet valamennyi bűncselekmény alól fel kell menteni.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban a Fővárosi Ítélőtáblához előterjesztett indítványával a védői perújítási kérelem elutasítását kezdeményezte. A fellebbviteli főügyészség szerint a perújítási indítványban foglaltak valójában új, eddig nem ismert bizonyítékot nem szolgáltatnak, és olyan tényeket, adatokat és körülményeket támadnak, amelyekre nézve az alapügyben eljárt bíróságok bizonyítást folytattak. A védői indítvány pusztán e bizonyításból származó és megindokolt bírói mérlegelő tevékenységet támadja, amely perújítási eljárás alapját nem eredményezheti – közölte az ügyészség.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×