eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: YouTube/PoliceHungary

Filmbe illő nemzetközi hálózat után nyomoznak a magyar rendőrök - videó

Már 3,1 milliárd forintot visszaszereztek egy izraeli irányítású pénzmosodától - 30 érintett ország van, 600 érintett bankszámla, 69 gyanúsított. Befektetésekkel és számlaváltós csalással operáltak. Íme, a részletek.

Már 3,1 milliárd forintnyi vagyont szerzett vissza a rendőrség egy izraeli irányítás alatt álló, pénzmosással foglalkozó, Magyarországon tevékenykedő bűnszervezettől - mondta Farkas Péter alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) gazdasági bűnözés elleni főosztályának vezetője. A bűncselekmények áldozatainak megtakarításaihoz a BRFK vagyon-visszaszerzési alosztálya igyekszik hozzájutni.

  • Tavaly májusban fogták el az izraeli irányítás alatt álló, pénzmosással foglalkozó, Magyarországon akkor aktív bűnszervezet vezetőit és legfőbb irányítóját.
  • Októberben egy összehangolt akcióban 300 nyomozó részvételével 18 ingatlant - két, egyenként kétezer négyzetméteres luxusingatlant, tíz nagyértékű belvárosi lakást és hat, hozzájuk tartozó garázst illetve tárolót - vettek zár alá, továbbá lefoglaltak luxusterepjárókat, százmillió forint készpénzt, aranyékszereket, 700 millió forintot bankszámlán, valamint kriptovalutát.
  • A rendőrség 3,1 milliárd forint vagyont szerzett vissza, ez a 60 százaléka annak a pénznek, amelyről már bebizonyosodott, hogy bűncselekményből származik.

A 600 érintett bankszámlára több mint 24 milliárd forint érkezett be, és jelenleg ennek egynegyedéről tudják, honnan van.

A rendőrség mind a közel 30 országgal felvette a kapcsolatot, ahonnan pénz érkezett Magyarországra, megkeresték a sértetteket, hogy hogyan és mennyi pénzt vettek el tőlük. Az ügynek jelenleg 267 sértettje van, az egyik sértettől például 3 millió euró "landolt" Magyarországon. Eddig 140 millió forintot már visszaadtak a sértetteknek - mondta az alezredes.

Farkas Péter elmondta: az ügynek 69 gyanúsítottja van, egynegyedük szervező.

Az elkövetők befektetési csalásokkal és számlaváltós csalással szerezték meg a sértettek pénzét.

A befektetési csalásnál eleinte kisebb összeget kértek befektetésként, majd a bizalom kiépülése után egyre többet, a számlaváltós csalásnál pedig elhitették az adott cég pénzügyi átutalást végző munkatársával, hogy sürgősen át kell utalnia egy bizonyos összeget egy meghatározott számlára.

A BRFK tavaly májusban hírt adott arról, hogy bűnszervezetben, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoz. A nyomozás akkori adatai szerint a bűnszervezetet egy Magyarországon élő 48 éves izraeli állampolgárságú férfi irányította, és szervezőkön keresztül, strómanok közreműködésével alapítottak vagy vásároltak cégeket. Ezek a cégek nem végeztek valódi gazdasági tevékenységet, csak a nevükre nyitott forint- és eurószámlákra utalták az online elkövetett - jellemzően számlaváltós és kriptovaluta-befektetésekkel kapcsolatos - csalásokból származó pénzeket. Májusban tíz szervezőt és 34 strómant fogtak el, a pénzmosáshoz közel száz gazdasági társaság számláját használták fel.

A vagyon-visszaszerzési alosztály 2019. április 1-je óta működik, revizorok is segítik munkáját, tavaly május óta pedig tagja az International Anti-money Laundering Operation Networknek (AMON), a nemzetközi pénzmosás elleni műveleti hálózatnak, amelyet 2012-ben alapítottak, és jelenleg 50 ország a tagja. Mint Farkas Péter elmondta, a hálózat célja, hogy személyes kapcsolatot hozzon lére a különböző országok pénzmosással foglalkozó nyomozói között, ezzel segítve az eredményes munkát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 19:41
×
×
×
×