eur:
389.69
usd:
362.75
bux:
68050.43
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Clark Ádám úszódaru az elszállítást végző uszályra emeli a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát 2019. június 11-én. A Hableány május 29-én süllyedt el a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A fedélzeten 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét embert sikerült kimenteni, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Bíróságon a Hableány-ügy: váratlan dolog derült ki az ukrán hajóskapitányról

Súlyos beteg a segítségnyújtás elmulasztásával vádolt férfi, így meghallgatni sem tudta a bíróság.

27 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával vádolja az ügyészség azt a hajóskapitányt, aki 2019. május 29-én a Viking Sigyn hajó kapitányával történő rádióforgalmazás után a tudomására jutott hajóbaleset ellenére sem kezdte meg a Hableányról a vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő, segítségnyújtásra szoruló emberek kimentését – írja a Blikk.

Az ügyben szerdán reggel tartottak előkészítő ülést a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, ahova az ukrán származású kapitányt távmeghallgatás útján tervezték bekapcsolni. A tárgyalás előtt elhangzott, T. F. súlyos beteg, több műtéti beavatkozáson is átesett a közelmúltban, ezért is halasztották el korábban az előkészítő ülést. Az értesítése szerint legutóbb két napja került egy ukrán egészségügyi intézménybe, és úgy tervezte, hogy ma részt tud venni a tárgyaláson, de mégsem tudták őt bekapcsolni, vélhetően még mindig kórházban tartózkodik, így a tárgyalást ismét elhalasztották.

Az ügyészség egyébként indítványozta, hogy a bíróság ítélje a férfit fogházbüntetésre, amelynek végrehajtását – büntetlen előéletére és a joggyakorlatra figyelemmel – próbaidőre függessze fel, továbbá határozott időre tiltsa el a vízi járművek vezetésétől. A kapitány jelenleg bűnügyi felügyelet alatt áll, s rendszeres jelentkezési kötelezettsége van a rendőrségen.

A vádirat szerint az 59 éves, ukrán állampolgárságú férfi 2019. május 29-én, az esti órákban a Viking Sigyn a Hableány ütközése idején egy másik szállodahajót vezetve a baleset helyszíne felé haladt, attól 600 méterre volt. Az „Ember a vízben” német nyelvű rádióforgalmazást nem hallotta, ám azt észlelte, hogy az előtte haladó szállodahajó a híd alatt rendellenes manőverbe kezd, majd megáll. Ezt látva, továbbhaladt a Margit híd felé, és hajója lassítva áthaladt a már a mederfenékre süllyedt Hableány felett.

Már túljutott a hídon, amikor megtudta a Sigyn szintén ukrán kapitányától, hogy ütközés történt, ennek ellenére nem kezdte meg a mentést, hanem elhaladt az ütközésben részes szállodahajó mellett, majd a hajójával megkerülte a Margit-szigetet, aztán a Duna budai ágában hajózott, amikor a baleset miatt intézkedő vízirendőrök kikötésre kötelezték.

Az adott helyzetben a kapitány a vád szerint a tőle – mint a baleset közvetlen közelében közlekedő hajó kapitányától – elvárt segítségnyújtási kötelezettségének nem tett eleget 27 vízbe került, közvetlen életveszélyben lévő személy vonatkozásában.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×