INFORÁDIÓ
2023. március 27. hétfő
Hajnalka

központi nyomozó főügyészség

vádemelés

közszereplő

Ügyészség: 33 közszereplő megölésére szólította fel híveit a szélsőséges magyar csoport

Ügyészség: 33 közszereplő megölésére szólította fel híveit a szélsőséges magyar csoport

Infostart / MTI

Vádat emeltek a magát Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának nevező csoporthoz tartozó hét ember ellen.

Élet és állam elleni bűncselekmények miatt is vádat emelt az ügyészség a magát Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának nevező csoporthoz tartozó hét ember ellen – tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség.

A közlemény szerint a vádlottak egy része "az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatására irányuló szervezetet hozott létre és céljaik elérése érdekében a gyűléseken és az interneten – ahol további tagokat toboroztak –

33 közéleti szereplő megölésére hívták fel követőiket".

A csoport szervezettségére utal, hogy "leképezve a demokratikus állami berendezkedést" a csoportosulás egyik vezetőjét bírói hatalommal ruházták fel, míg egy másik személy feladata a végrehajtó hatalom megszervezése volt és egy új "alkotmányt" is megfogalmaztak.

Továbbá az ügyészség szerint egy Bács-Kiskun vármegyei fiatal pár zaklatást és kiskorú veszélyeztetését követte el azzal, hogy a 2019-ben otthonában felelős személy közreműködése nélkül született

gyermekük anyakönyvezését megakadályozták arra hivatkozva, hogy a magyar állam nem létezik.

A szülők ezzel tudatosan nem biztosítottak gyermekük számára állampolgárságot, társadalmi azonosításra alkalmas, egyúttal ellátásra is jogosító okmányokat, és a gyermek védelmében jogszerűen eljáró szakemberekkel való együttműködést módszeresen, teljesen visszautasították. Ezekkel a sorozatos mulasztásokkal megvalósuló kötelességszegések veszélyeztették kiskorú gyermekük testi fejlődését.

A csoport vezetőinek hatására a gyermek szülei elhitték, hogy az általuk jogtalannak tartott gyámhatósági eljárást képesek befolyásolni, és felszólították a hatóságokat, hogy gyermeküket adják vissza. Az egyik vádlott a gyermekvédelmi és ahhoz kapcsolódó büntetőeljárásban eljárók felett 2020 júniusában "halálos ítéletet" hirdetett, amely felkerült egy videomegosztó portálra, amelyet a szülők egy figyelmeztető emailben – személy elleni erőszakos cselekménnyel fenyegetődzve – elküldtek a hatóság tagjainak.

Az ügyben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség többek között élet és állam elleni bűncselekmények miatt emelt vádat a Budapest Környéki Törvényszéken, a vádirat alapján akár húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018