INFORÁDIÓ
2022. október 3. hétfő
Helga

bíróság

hajléktalan

bántalmazás

Levideózták a rendőrök a hajléktalanok bántalmazását, zajlik az eljárás

Levideózták a rendőrök a hajléktalanok bántalmazását, zajlik az eljárás

Infostart

Nem tett vallomást a két vádlott, akik az ügyészség szerint tavaly többször bántalmaztak két hajléktalan embert Mohácson. Az áldozatok képviselője szerint az ellátórendszer és a rendőri kiképzés hiányosságai miatt történnek ezek az esetek.

Bíróság elé állították a mohácsi rendőröket, akik tavaly januárban többször bántalmaztak két hajléktalan embert – írja a 444.hu. Az egyik áldozatuk egy idősebb, szállón lakó férfi volt, a másik pedig egy fiatalabb, mentális betegséggel élő, gondnokság alatt álló ember – mondta Molnár Noémi, aki az Utcajogász Egyesület ügyvédjeként képviseli a sértetteket.

A vádirat szerint az egyik rendőr többször fejen rúgta a magatehetetlenül fekvő idősebb férfit, a fiatalabbat pedig azzal alázták meg, hogy léggitározásra és éneklésre kényszerítették. Később könnygázspray-vel fújták le őket, a fiatalabb férfit pedig a lábán rúgták meg. Mindezt videóra vették, és elküldték Viberen egy kollégájuknak, aki nem tett feljelentést, és ezzel szintén bűncselekményt követett el.

Az ügyészség hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás, hivatali visszaélés és szolgálati kötelességszegés miatt emelt vádat a két rendőr ellen. Három és fél év börtönt, 150 ezer forintos pénzbüntetést, és öt év közügyektől való eltiltást kértek rájuk. Egyiküket azzal is vádolják, hogy valótlan jelentést írt a főnökeinek egy meg sem történt igazoltatásról. Női kollégájukat, akinek a videókat küldték, megrovásban részesítenék.

Az ügyvéd érvei

A bántalmazást elkövető, azóta elbocsátott 26 és 23 éves járőrök nem tettek vallomást az előkészítő tárgyaláson, viszont néhány kérdésre válaszoltak. Ügyvédjük szerint a mobilos videók alapján nem állnak meg az ügyészség vádjai, ráadásul olyan helyzet volt, ami mindenképpen indokolttá tette a fellépést.

Az ügyvéd felhozta azt is, hogy a hajléktalan emberek „viselkedése nem felel meg a társadalom által elvárható viselkedésnek”. Emellett kérte a mohácsi mentősök meghallgatását is, akik szerinte tanúsíthatnák, hogy a sértettek máskor „agresszív magatartást tanúsítottak”. Hasonló célból idéznének be mohácsi rendőröket is, akik az egyik vádlott szerint azt is el tudják majd mondani: „nem voltunk ilyenek, amilyennek be lettünk állítva”. Ügyvédjük szerint makulátlan az előéletük, még csak panasz sem volt rájuk sosem.

A következő tárgyalást október végén tartják, a tervek szerint az eljárás során meghallgatják a két hajléktalan embert is. A videókat is később fogják levetíteni.

Lehallgatták a rendőröket

A közleményből kiderül: azért szereztek tudomást a bántalmazásról, mert a két rendőrt titkosszolgálati eszközökkel figyelték meg. Arról nem tudni, ennek mi volt az oka, az viszont biztos, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat lehallgatta a járőrözéskor használt autójukat, amihez bírói engedélyre volt szükség.

Elképzelhető, hogy

a rendőrség helyi vezetői már korábban is problémásnak beosztottjaik bánásmódját a hajléktalan emberekkel.

Erre utal a megfigyelés során keletkezett irat: az egyik rendőr arra utalt a másiknak, hogy felettesük utasította, ne intézkedjenek az egyik későbbi áldozattal szemben.

Nem egyedi eset

Az Utcajogász nevű civil szervezet munkatársai szerint a két fiatal rendőrt nem véletlenül alkalmazták, hasonló esetek többször előfordultak. Tavaly decemberben Zalaegerszegen is rendőrök bántalmaztak egy hajléktalan férfit, akinek felmosóvödröt húztak a fejére, miközben videózták.

Molnár Noémi, a sértettek képviselője hatékonyabbnak látná, ha a rendőröket megfelelően kiképeznék arra, miként kezeljék a problémásnak tartott, sérülékeny helyzetű embereket. Szerinte a fiatalabb, fogyatékossággal élő hajléktalan férfi bár nincs olyan állapotban, hogy bentlakásos ellátásra legyen szüksége, a jelek szerint mégsem kap elegendő támogatást az ellátórendszertől.

Nyitókép: police.hu
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018