eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Police.hu

Fűszerként érkezett a drog Magyarországra, majd műszaki cikként ment tovább – videó

Bár a törvénytelen üzlet nem mostanában zajlott, a rendőrség a közeljövőben tehet pontot a nyomozás végére. Az egyik elkövetővel szembeni eljárást eddig ugyanis nehezítette az ügy nemzetközi vetülete.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály (KR NNI) kábítószerbűnözés elleni nyomozói még 2016-ban indítottak büntetőeljárást jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntett miatt, miután olyan információ jutott a tudomásukra, hogy egy magyar és egy ír férfi khat, vagyis kábítószer szállítmányozásával foglalkozik.

Mint az a nyomozás előrehaladtával kiderült, a több országot átszelő drogbizniszt F. J. magyar állampolgár és M. J. O. ír állampolgár 2015 júliusa óta űzte. A szárított növénytörmeléket zsályának álcázva légi úton hozatta be Tanzániából Magyarországra az ír férfi. Majd itt egy cég nevében eljárva már a magyar üzletfél vámkezeltette, és vette át. Később pedig az árut átcsomagoltatva és átcímkéztetve, mint műszaki cikket juttatta el az Egyesült Királyságba, hol közúton, hol légi úton. A Londonba érkezett kábítószerrel kapcsolatos kiadásokat, úgy mint az álcázott termék vámügyintézését, szállítási költségeit az ír M.J.O. állta, és utalta át a magyar férfinek – írja a Police.hu.

A KR NNI bizonyítékai alapján a kicsivel több mint egy év alatt összesen 19 alkalommal került sor a fentiekben részletezett drogszállítmányozásra. Ez alatt az idő alatt összesen több mint hatezer kilogramm khat került át Tanzániából az Egyesült Királyságba. Az utolsó két szállítmány – mely 2016 tavaszán érkezett hazánkba, és együttesen közel 700 kilogrammot nyomott – a célországba nem jutott el, mert a nyomozók a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lecsaptak az árura, s lefoglalták. A szakértő kimondta, hogy a kábítószer tiszta hatóanyagtartalma a jelentős mennyiség alsó határát több mint 27-szeres mértékben meghaladta.

A KR NNI NBEFO Kábítószer Bűnözés Elleni Osztály a magyar férfit még akkor elfogta, és a büntetőeljárást le is folytatta vele szemben, majd a nyomozás iratait vádemelési javaslattal megküldte a Fővárosi Főügyészségnek. Az ír elkövetővel szemben azonban kicsit hosszabbra nyúlt az eljárás, tekintve, hogy a férfi nem tartózkodott hazánkban. A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően ugyan sikerült beazonosítani a 76 éves férfi tartózkodási helyét, de magyarországi elfogására még éveket kellett várni.

Az Európai Nyomozási Határozatnak köszönhetően az ellene kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ, vagyis a NEBEK munkatársai a múlt héten szállították Magyarországra, majd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a KR NNI munkatársainak bilincse kattant a kezén. A nyomozók bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását, hogy a vele szemben szükséges valamennyi nyomozati cselekményt el tudják végezni.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×