eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Police.hu
Nyitókép: Police.hu

10-15 milliót követelt az unokázós csaló idős áldozatától

A bátonyterenyei nyomozók egy 37 éves szlovák állampolgárságú férfit vettek őrizetbe.

A Police.hu beszámolója szerint július 2-án egy idős nőt hívott vezetékes telefonszámán egy ismeretlen személy, aki 10-15 millió forintot követelt azzal az indokkal, hogy a nő unokáját letartóztatták és pénzre van szükséges a kiszabadítására. A telefonáló, miután a sértett közölte, hogy ennyi pénze nincs, azt mondta, szedjen össze amennyit tud, beleértve az aranyékszereit is. Miközben az idős nő folyamatos telefonbeszélgetésben volt a hívóval, a gyanúsított egy szlovák hatósági jelzésű személygépkocsival a lakcímére hajtott. Itt a sértett a szlovák állampolgárságú férfinak 50 ezer forint készpénzt adott át, valamint egy táskát tisztálkodószerekkel és további 1 550 500 forinttal, amit követően a 37 éves férfi a helyszínről távozott.

Megállapítást nyert továbbá, hogy ugyanez a szlovák férfi a szlovák hatósági jelzésű, taxi feliratú gépjárművel megjelent július 7-én a reggeli órákban egy másik sértett lakcímén, akitől a társa előzőleg telefonon ugyanazzal az ürüggyel több millió forint készpénzt kért. A sértett egy táskát adott át a 37 éves férfi részére, amiben a tisztálkodószereken kívül 1 millió forint készpénz volt.

A Bátonyterenyei Rendőrkapitányság munkatársai július 7-én a település külterületén elfogták és előállították a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható 37 éves szlovák állampolgárságú férfit. A hatóság tagjai a férfi által vezetett szlovák hatósági jelzésű taxiban a sértett által átadott táskát és a készpénzt is megtalálták, amit lefoglaltak a bűncselekmény elkövetéséhez használt járművel együtt. A nyomozók csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták, majd őrizetbe vették és előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

Police.hu
Police.hu

A hír kapcsán a rendőrség ismételten arra hívja fel a figyelmet, hogy az úgynevezett unokázós csalások közös jellemzője, hogy a bűnözők telefonon hívnak fel idős embereket. A csaló a kiszemelt áldozat hozzátartozójának (unokájának, gyermekének) adja ki magát, vagy azt mondja, hogy az ő megbízásából telefonál. Azt állítja, hogy az unoka (gyermek) valamilyen bajba került (például autóbalesetet szenvedett vagy tartozása van), és sürgősen pénzre van szüksége. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem ő az unoka, akadályoztatására hivatkozva valakit elküld a pénzért, esetleg ékszerekért.

A hatóság tanácsai arra az esetre, ha valaki ilyen hívást kap:

  • Járjon utána, hogy valóban baj van-e: tegye le a telefont, majd hívja vissza hozzátartozóját!
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket: Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?
  • Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!
  • Hivatalos személy nem kér pénzt. Se rendőr, se mentő, se tűzoltó!
  • Ne adja meg adatait ismeretleneknek!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívó számot!

– olvasható a rendőrség hivatalos oldalán.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×