eur:
395.07
usd:
370.86
bux:
65115.92
2024. április 19. péntek Emma
One senior man watches soccer match and bets on the game.
Nyitókép: Hirurg/Getty Images

Bundaper: az ügyészség kevesli a büntetést

Súlyosításért fellebbezett a vádhatóság, hosszabb fegyházat és a labdarúgástól való örökös eltiltást követel a sportfogadási csalás vádlottaira.

A Fővárosi Törvényszéken elsőfokon befejeződött az az eljárás, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség 2013 májusában emelt vádat 12 személlyel szemben számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény különösen nagy kárt okozó bűntette, gazdálkodó szervezet tagjának kötelessége megszegésére irányuló folytatólagosan elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt.

Az ítélet szerint a külföldi állampolgárságú elsőrendű vádlott és társai olyan nemzetközi bűnszervezetet hoztak létre, amely arra szakosodott, hogy játékosokon és játékvezetőkön keresztül - manipulatívan, jogellenesen - befolyásolja a labdarúgó-mérkőzések eredményét, és ezen mérkőzések eredményeire fogadásokat kötöttek, a jogtalan haszonszerzés érdekében. A bűnszervezet külföldi vezetője alatt a hierarchikus rendszerben két ember intézte a vesztegetéseket, az ő tevékenységüket pedig úgynevezett pénzfutárok segítették.

A bíróság nyolc vádlottal szemben 7, 4, illetve 3 év letöltendő fegyházbüntetést, valamint 7 és 4 év közötti közügyektől eltiltást, továbbá 3 és 1 millió forint közötti pénzbüntetést szabott ki. Ezen felül a bűnszervezet több tagját tíz évre eltiltották a labdarúgás körébe tartozó foglalkozás, illetve a labdarúgó-játékvezetői tevékenység gyakorlásától is. A másik négy vádlottal szemben 1 millió 800 ezer és 400 ezer forint közötti pénzbüntetést szabott ki a törvényszék. Továbbá az ismeretlen helyen tartózkodó külföldi állampolgárságú elsőrendű vádlottat a bíróság nyolc évre kiutasította Magyarországról.

Az ítélet ellen az ügyészség – mostani közleménye szerint – a szingapúri állampolgárságú vádlott és két társa terhére súlyosításért, a velük szemben kiszabott fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás tartamának felemelése érdekében, továbbá a bűnszervezetben elkövetéssel érintett összes vádlott terhére a labdarúgással kapcsolatos valamennyi foglalkozástól történő végleges hatályú eltiltás kiszabása végett fellebbezést jelentett be.

A nemzetközi fogadási csalássorozat eredményesebb felgöngyölítése érdekében – Finnország, Németország, Szlovénia, Ausztria és az Europol részvételével – a nyomozás során nemzetközi nyomozócsoport alakult. A nemzetközi bűnügyi együttműködés ezen formájában először vettek részt a magyar ügyészek és rendőrök.

A Központi Nyomozó Főügyészség futballmanipulációs bűncselekményekkel kapcsolatos korábbi négy ügyben történt vádemelésével érintett eljárásokban korábban már jogerős ítéletek születtek. Jelen üggyel együtt összesen 66 személlyel szemben – akik között volt és aktív futballjátékosok, bírók, futballmenedzser és egy edző is volt – történt vádemelés, a bíróság 61 terhelt büntetőjogi felelősségét állapította meg.

2008 és 2013 között összesen 46 mérkőzésről bizonyosodott be, hogy manipulációval érintettek, amelyek között szerepelt 20 bajnoki, 2 kupa, 6 ligakupa, 8 U-19-es és 1 megye első osztályú bajnoki magyar mérkőzés, 2 nemzetközi utánpótlás és 1 felnőtt válogatott meccs, 3 finn első ligás és 1 olasz első osztályú bajnoki, továbbá 2 klubcsapatok közötti nemzetközi barátságos felkészülési mérkőzés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×