INFORÁDIÓ
2021. május 6. csütörtök
Frida, Ivett

sebesség

tábla

közlekedés

btk.

Ezért nem kérdés, jó ötlet-e közlekedési táblát magunkkal vinni

Ezért nem kérdés, jó ötlet-e közlekedési táblát magunkkal vinni

Infostart

30, 40, 50? Kerek születésnapokra jó poén lehet ilyen táblákat leszedni az utak mellól, ám ez bűncselekmény, az alábbi büntetéssel járhat.

Kevesen tudják, hogy bűncselekmény közlekedési táblát lopni vagy megrongálni azt, három év börtön járhat például egy szülinapi ajándéknak ellopott 30-as korlátozó tábla eltulajdonításáért, de akár 15 évet is kaphat, aki tévútra lép - olvasható a Közlekedésbiztonság portál cikkében.

Az ezzel kapcsolatos információkat annak kapcsán tették közzé, hogy a Kaposvári Járási Ügyészség a napokban egy 17 és egy 24 éves férfi ellen kellett, hogy vádat emeljen, ők a Somogy megyei Büsünél merő szórakozásból balesetveszélyre figyelmeztető villogólámpás vezetőoszlopokat döntöttek fel. Tettük elkövetésekor azonban meglátták őket, és rájuk is hívták a rendőröket, az idősebb férfi viszont visszaeső volt, ő börtönbe kerülhet az öt tábla feldöntéséért.

A hasonló cselekmények elkövető többségében ittasak, és szórakozásból cselekszenek így vagy akár követnek el lopást.

A Btk. szerint:

"Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

A fő szabály, hogy bűncselekménynek minősül a veszélyre figyelmeztető, valamint a kötelező utasítást adó táblák ellopása, megrongálása, és általában minden olyan tábla megváltoztatása, amik után a közlekedőknek változtatniuk kell addigi haladásukon. Ilyen a városhatárt jelző tábla is - írja a portál.

Egyébként a táblákat ma már préselt műanyagból készítik, így a fémtolvajok már nem járnak rájuk.

Az összeállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy jogosulatlanul kitenni ilyet - például házunk elé egy sebességkorlátozó jelzést - is súlyos következményekkel járhat.

A táblalopást, rongálást még a garázdaság és rongálás címszó alatt is külön említi a Btk.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018