eur:
392.03
usd:
366.78
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Ezért nem kérdés, jó ötlet-e közlekedési táblát magunkkal vinni

30, 40, 50? Kerek születésnapokra jó poén lehet ilyen táblákat leszedni az utak mellól, ám ez bűncselekmény, az alábbi büntetéssel járhat.

Kevesen tudják, hogy bűncselekmény közlekedési táblát lopni vagy megrongálni azt, három év börtön járhat például egy szülinapi ajándéknak ellopott 30-as korlátozó tábla eltulajdonításáért, de akár 15 évet is kaphat, aki tévútra lép - olvasható a Közlekedésbiztonság portál cikkében.

Az ezzel kapcsolatos információkat annak kapcsán tették közzé, hogy a Kaposvári Járási Ügyészség a napokban egy 17 és egy 24 éves férfi ellen kellett, hogy vádat emeljen, ők a Somogy megyei Büsünél merő szórakozásból balesetveszélyre figyelmeztető villogólámpás vezetőoszlopokat döntöttek fel. Tettük elkövetésekor azonban meglátták őket, és rájuk is hívták a rendőröket, az idősebb férfi viszont visszaeső volt, ő börtönbe kerülhet az öt tábla feldöntéséért.

A hasonló cselekmények elkövető többségében ittasak, és szórakozásból cselekszenek így vagy akár követnek el lopást.

A Btk. szerint:

"Aki közlekedési útvonal, jármű, üzemi berendezés vagy ezek tartozéka megrongálásával vagy megsemmisítésével, akadály létesítésével, közlekedési jelzés eltávolításával vagy megváltoztatásával, megtévesztő jelzéssel, közlekedő jármű vezetője ellen erőszak vagy fenyegetés alkalmazásával vagy más hasonló módon más vagy mások életét vagy testi épségét veszélyezteti, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény súlyos testi sértést, két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált,

öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.

A fő szabály, hogy bűncselekménynek minősül a veszélyre figyelmeztető, valamint a kötelező utasítást adó táblák ellopása, megrongálása, és általában minden olyan tábla megváltoztatása, amik után a közlekedőknek változtatniuk kell addigi haladásukon. Ilyen a városhatárt jelző tábla is - írja a portál.

Egyébként a táblákat ma már préselt műanyagból készítik, így a fémtolvajok már nem járnak rájuk.

Az összeállítás arra is felhívja a figyelmet, hogy jogosulatlanul kitenni ilyet - például házunk elé egy sebességkorlátozó jelzést - is súlyos következményekkel járhat.

A táblalopást, rongálást még a garázdaság és rongálás címszó alatt is külön említi a Btk.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 18. 08:10
×
×
×
×