INFORÁDIÓ 
2019. július 20. szombat
Illés

olaszliszka

lincselés

kártalanítás

Olaszliszka, 2009. október 27. Balla Lajos (középen j) tanácsvezető bíró és az elsőrendű vádlott (k) az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyaláson. A különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartott, több mint kétórás tárgyalás során a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg. MTI Fotó: Vajda János

Fordulat az olaszliszkai lincselés ügyében: mégsem az áldozat családja kapja a pénzt?

Infostart

Lapértesülés szerint az olaszliszkai lincselés első rendű vádlottjának számlájára már átutalták a rossz tartási körülmények miatt megítélt 5 millió forintot, de jelenleg a Szögi család nem számolhat azzal, hogy végrehajtás útján hozzájut a pénzhez. Az áldozat családjának megítélt kártérítés összege 42 millió forint.

A nem megfelelő „tartási körülmények” miatt pert nyert az állammal szemben ifjabb H. Dezső. Az olaszliszkai lincselés elsőrendű vádlottjaként 17 évre elítélt férfi ötmillió forintot kapott kártalanításként az általa kifogásolt börtönállapotok miatt – közölte korábban a Bors.

Sokáig úgy tűnt, hogy ez az összeg az áldozat családjának megítélt 42 millió forintnyi kártérítés része lehet, ám

a lap legújabb információi szerint a Szögi család jelen pillanatban nem számíthat arra, hogy végrehajtsák H. Dezsőn a tartozást.

A Szögi családot képviselő Helmeczy László szerint ifjabb H. Dezső büntetés-végrehajtási számlájára alighanem már meg is érkezett az ötmillió. Ezt elmondása szerint a bírósági végrehajtónak zárolnia kell, hogy aztán a Szögi családnak megítélt kártérítés részeként átutalják nekik.

Egyelőre nem tudni, hogy valójában mikor juthat hozzá a Szögi család eh­hez az összeghez. Ugyanis if­jabb H. Dezső jogi képviselője a végrehajtás elévülésére hivatkozik annak ellenére, hogy közokirattal lehet igazolni: nem évült el - mondta a lapnak Helmeczy László.

A Bors kérdésére ugyanakkor a Szegedi Törvényszék azt közölte: a bíróság megkereste a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarát, hogy kiderüljön, a terhelttel (vagyis H.-val) szemben van-e kártérítési eljárás. Válaszukat közli a lap: „Az volt megállapítható, hogy a kártalanítás iránti kérelemmel összefüggésbe hozható ítélettel kapcsolatban polgári jo­gi igény, sérelemdíj, kártérítés behajtása végett felfüggesztett, illetve folyamatban lévő végrehajtási ügy a kártalanítás tárgyában történő döntés meghozatalakor nem volt.”

Nyitókép: MTI/Vajda János
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018