eur:
393.7
usd:
369.08
bux:
65839.8
2024. április 23. kedd Béla
Balla Lajos (középen j) tanácsvezető bíró és az elsőrendű vádlott (k) az olaszliszkai emberölés ügyében tartott helyszíni tárgyaláson. A különleges rendőri és biztonsági intézkedések mellett tartott, több mint kétórás tárgyalás során a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla tanácsa szemrevételezte a helyszínt. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Újabb fordulat az olaszliszkai lincselés ügyében

Kártérítés járna az Olaszliszkán meglincselt tanár családjának, pénzt is kapott az egyik elkövető, de mégsem lép a végrehajtó.

Szögi Lajos 2006 októberi meggyilkolása miatt tíz évvel ezelőtt 46 millió forint kártérítést ítélt meg családjának a bíróság. Az összeg azonban kamatozik, így ma már nagyjából 60 millió forintra rúg. A nyolc tettes, akik azért verték agyon a tanárt, mert azt hitték, elütötte a rokonukat, mind börtönbe került: hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében.

Az ügyben azonban 2018 októberében fordulat történt: egy sátoraljaújhelyi önálló bírósági végrehajtó kereste meg a családot, majd elkérte a számlaszámukat. Minden bizonnyal azért, mert október 29-én a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási csoportja ötmillió forint kártérítést ítélt meg nem jogerősen rossz tartási körülmények miatt a gyilkosság egyik elkövetőjének, H. Dezsőnek.

Helmeczy László, a Szögi család jogi képviselője jelezte a bírósági végrehajtónak, hogy a Szögi család igényt tart az elkövetőnek megítélt összegre, de az ügyvéd nem kapott választ, sem levélben, sem telefonon nem tudja elérni a végrehajtót - írja a Blikk.

Pedig még további kártérítések is lehetnek: az olaszliszkai gyilkosok közül H. Dezső apja,és egy másik tettestárs is kért kártalanítást a rossz börtönkörülmények miatt, de ügyükben még nem született ítélet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×