eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Elővezetik az egyik vádlottat Olaszliszkán, ahol megkezdődött erős rendőri biztosítás mellett Szögi Lajos megölésének helyszíni tárgyalása. A tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen 2006. október 15-én. A bűncselekmény előzménye az volt, hogy a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki a vízelvezető árokba esett, de sérülést nem szenvedett. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettével - részben társtettesként, részben felbujtóként - nyolc embert vádolnak.
Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

Börtönben marad az olaszliszkai lincselő

Még nem kerülhet szabadlábra az egyik olaszliszkai lincselő. A bíró úgy ítélte meg, hogy a társadalomnak jobb, ha Szarka András néhány évig még rács mögött marad.

2006. október 15-én délután fél négykor Szögi Lajos földrajz-biológia szakos tiszavasvári tanár a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán szabályosan közlekedő autójával majdnem elsodort egy 11 éves roma kislányt, aki kiszaladt az útra. A férfi megállt, hogy megnézze, nem esett-e baja a gyereknek.

A kislány rokonai és ismerősei rátámadtak, kirángatták a volán mögül és a két gyereke, a 14 éves Emese és az öt éves Zsófia szeme láttára agyonverték.

Az elsodort kislány, Kitty édesanyja azt kiabálta a rokonainak, hogy "öljék meg a magyart, mert meghalt a kislány". Ez nem volt igaz, Kitty meg sem sérült, az autó hozzá sem ért.

Az olaszliszkai lincselés egész országot megrázó ügyében 2009-ben nyolc embert ítélt el a bíróság. Kitty apja, idősebb Horváth Dezső, valamint Fercsák György és Jónás Dezső életfogytiglant kapott. Kitty bátyjának, ifjabb Horváth Dezsőnek 17 évet, az anyjának, idősebb Horváth Dezsőnének, valamint Szarka Andrásnak 15 évet kell fegyházban töltenie. Horváth Krisztiánt, Kitty testvérét és Szarka Gergőt 10 évre a fiatalkorúak börtönébe küldte a bíró.

Ifjabb Horváth Dezső a HírTv-nek azt mondta, hogy szerinte

a bíróság elfogult és aránytalan ítéletet hozott.

"Édesapám életfogytiglant kapott első és másodfokon is egy pofonért. Ebben nem látom az arányt, meg abban se látom, hogy nem édesanyám kiabált, ezt mindenki tudja, ez nyílt titok, mégis 15 évet kapott" - mondta Ifjabb Horváth Dezső.

A harmadrendű vádlott, a 15 év fegyházra ítélt Szarka András a jogszabályok alapján kilenc év után, idén október 20-án feltételesen kiszabadulhatna, de hiába tanúsított kifogástalan magatartást a börtönben, nem fog. A Balassagyarmati Törvényszék Büntetésvégrehajtási bírója ugyanis úgy ítéli meg, hogy a társadalom védelme fontosabb, mint az elítélt szabadlábon történő reintegrációja - írja közleményében a Törvényszék.

Szögi Lajos családtagjai egyébként egy fillért sem kaptak meg a nekik megítélt 46 millió forintos kártérítésből, mert a gyilkosoknak nincs vagyonuk, amit le lehetne foglalni.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×