eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Figyelmeztet az adóhivatal: senki ne rendeljen Hoodiát!

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyre többször találkozik olyan, Távol-Keleten feladott postacsomaggal, amelyben Hoodia tartalmú áru található. A Hoodia veszélyeztetett növényfaj, behozatalához külön engedély szükséges, így ennek hiányában minden ebből készült terméket lefoglalnak a pénzügyőrök.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által postaforgalomban végrehajtott vámellenőrzések során tapasztalta, hogy a Távol-keletről érkező, egyre növekvő számú küldemény tartalmaz "P57 Hoodia Cactus Slimming Capsule" elnevezésű táplálék-kiegészítő készítményt.

Ha a terméken feltüntetett összetétel alapján felmerül a gyanú, hogy az adott táplálék-kiegészítő olyan védett növény részét, származékát tartalmazza, amelyeknek behozatala engedélyhez kötött, a NAV megkeresi az engedélykötelezettség megállapítása érdekében a Vidékfejlesztési Minisztérium CITES Igazgatási Hatóságot.

A megkeresett hatóság szakvéleménye szerint a "P57 Hoodia Cactus Slimming Capsule" elnevezésű termékek a Hoodia nevű növény származékai. Valamennyi Hoodia nemzetségbe tartozó növényfaj "Hoodia spp." név alatt szerepel a Washingtoni Egyezményben, amely a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmével összefüggésben tartalmaz rendelkezéseket, és azokat a megfelelő hazai jogi szabályozás értelmében Magyarországon is alkalmazni kell.

Ennek megfelelően az ilyen növénynek - beleértve az élő és élettelen példányokat is -, illetve bármely részének és származékának, az Európai Közösségbe történő behozatalához, vagy onnan történő kiviteléhez úgynevezett CITES engedély megléte és bemutatása szükséges.

A Büntető Törvénykönyv szerint a fenti szabályokat megsértők akár három évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők, ezért a NAV az ilyen jellegű jogsértések esetén természetkárosítás bűntett elkövetésének gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményez. A NAV 2012-ben 63 esetben több mint 10 ezer dobozba csomagolva, több mint 310 ezer darab Hoodia tartalmú kapszulát foglalt le - írta közleményében a hivatal.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×