eur:
393.38
usd:
367.83
bux:
66325.88
2024. április 24. szerda György

Hamis benyomást keltettek a bicskei menekültincidensről készült fotókkal az osztrák sajtótanács szerint

Hamis benyomást keltettek a bicskei vasútállomásnál szeptember elején készült fotókkal az osztrák sajtótanács (Österreischischer Presserat) állásfoglalása szerint.

A testület arra figyelmeztetett, hogy a menekültválságról tudósító fotókat mindig a helyes összefüggésben kell ábrázolni, és konkrét esetként a még szeptember elején a bicskei vasútállomásnál készült képeket említette. A több ausztriai médiumban is megjelent fotón a síneken fekvő férfi, nő és gyermek látható, a kísérőszöveg szerint pedig a magyar rendőrség a befogadótáborba akarta vinni a menekülteket akaratuk ellenére.

A közölt képek általi sejtetés miatt több olvasó is a sajtótanácshoz fordult.

A tanács közleményében megemlíti: a helyszínen készített videofelvétel szerint a férfi szándékosan rántotta magával a nőt és gyermekét, nem rendőri közbelépés miatt estek el.

A sajtótanács megállapítása szerint a közölt fotókkal hamis benyomást keltettek, azt sugalmazták, hogy rendőri erőszak is történt. Amennyiben a képek hamis kontextusban jelennek meg vagy az események másképpen zajlottak, mint ahogyan arról a híradások szóltak, úgy a tanács döntése értelmében helyesbítést kell kiadni.

Az osztrák sajtótanács a legnagyobb, osztrák újságírókat és lapszövetségeket tömörítő grémium. Az önkéntesen szerveződő testület döntéseinek nincsenek jogi következményei.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×