eur:
399.01
usd:
364.61
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Földrengés: nem lehet bízni a pandák megérzéseiben

Kínai szeizmológusok szerint sem az állatok, sem a különleges felhőalakzatok nem tudják megbízhatóan előre jelezni a földrengéseket, ahhoz bonyolult számítások szükségesek.

A kínai földrengés-felügyelet munkatársai ezt azért közölték, mert több médium is számon kérte rajtuk, hogy figyelmen kívül hagyták a természet intő jeleit. Például azt, hogy a hétfői katasztrófa előtt három nappal Minacsu járásban tömeges vonulásba kezdtek a varangyok. A földrengés brit túlélői pedig arról számoltak be, hogy a pandák előre jelezték a küszöbönálló katasztrófát.

Az előrejelzéseket nem lehet csupán az állatok vonulására alapozni: kockázatelemzéseket kell végezni, riasztást pedig csak bizonyítékok birtokában lehet kiadni - magyarázta Csang Ko-min, a felügyelet vezető kutatója.

Csang Hsziao-dong, a kínai földrengésjelző hálózat központjának munkatársa ugyanakkor azt magyarázta: azért nagyon nehéz megjósolni, mikor lehet földmozgásokra számítani, mert azokra gyakran a mélyben kerül sor, ahová nem lehet érzékelőket elhelyezni, sőt, előfordulásukat a környék geológiai szerkezete is befolyásolja.

A szakértő hozzátette: azzal kapcsolatban még nem értek véget a kutatások, hogy az állatok a megszokottól eltérő viselkedését a környezeti hatások, a klímaváltozás vagy a földrengés közeledte okozza-e.

Korábban kínai kutatók arról számoltak be, hogy földrengések előtt szokatlan felhőalakzatokat figyeltek meg, a földrengés-felügyelet igazgatóhelyettese, Hszu Csi-gang szerint azonban ezek sem jelzik megbízhatóan, hogy mozgás várható.

Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Osztrák lakossági állampapírt vásárolnál magyarként? Mutatunk egy kiskaput

Korábban már írtunk arról, hogy az osztrákok is elindították saját lakossági állampapír-palettájukat, de akkor még számos korlátozó feltételnek kellett megfelelni ahhoz, hogy külföldiként ottani állampapírt vásárolhassunk. Az osztrák államkincstár azóta könnyített a feltételeken: az eddigi szigorúbb online opció mellett már postai úton is lehet számlát nyitni külföldiként, így mostani cikkünkben gyakorlati szempontból mutatjuk be ennek a folyamatát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×