eur:
396.93
usd:
356.26
bux:
74743.04
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Elítélt gyilkosok furikáznak az utakon

Börtönbüntetésüket töltő gyilkosok és szexuális erőszakért elítélt bűnözők autózhatnak Nagy-Britannia útjain. Az ellenzékiek felháborodtak a hírek.

Több mint kétszáz rab - köztük 33 gyilkosságért elítélt bűnöző - félretett jövedelméből kocsit vett, így a nyitott börtönökből a munkahelyükre autózhatnak. A járműveket, amikor visszaérnek, a börtön területén parkolják le, nehogy ellopják vagy megrongálják azokat.

A bűnözők azért vállalhatnak állást börtönökön kívüli munkahelyeken, hogy felkészüljenek a társadalomba való újbóli beilleszkedésre.

Korábban szabadulhatnak

A kormány döntött úgy, hogy saját autót vagy motort vehetnek abból az összegből, amelyet a börtönben töltött éveik alatt végzett munkával gyűjtöttek össze, költeniük azonban saját ellátásukra nem kell.

A határozat azután került nyilvánosságra, hogy a kormánypártiak úgy döntöttek: több ezer elítéltet engednek szabadon 18 nappal büntetésük letöltése előtt, hogy csökkentsék a börtönök zsúfoltságát.

A kritikusok szerint azonban egy saját autó jól jöhet akkor, ha a rab meg akar szökni.

Gúnyt űznek a jogrendszerből

"Az emberek elképednek, ha megtudják, hogy gyilkosoknak, erőszakolóknak és más erőszakos bűnözőknek engedélyezik, hogy autót tarthassanak, és naponta kihajthassanak a börtönből" - mondta az ellenzéki tory-k igazságügyi szóvivője, Nick Herbert.

Az Adófizetők Szövetségének munkatársa, Blair Gibbs úgy nyilatkozott: "Az ilyen előjogok - amelyeket mindig megvédtek a börtönreformért lobbizók - gúnyt űznek a jogrendszerünkből."

"Ahogy az adók emelkedtek, sok átlagos, jogkövető család hozott áldozatokat, hogy fenntarthassa autóját, amely számukra az egyetlen módja a közlekedésre. Durván sérti az adófizetőket, hogy a nehezen megkeresett pénzüket bűnözők elhelyezésére és ellátására költik, akiknek aztán abban a luxusban van részük, hogy megvehetik saját autóikat és furikázhatnak azokkal" - tette hozzá.

Minden esetet megvizsgálnak

A tory-k szerint a kormány azért igyekszik a rabokat a nyitott börtönökbe irányítani, hogy megszűnjön a szigorú, a legveszélyesebb bűnözőket őrző fegyintézetek zsúfoltsága, ezzel azonban veszélyeztetik a társadalom tagjait.

A kormánypárt illetékesei ugyanakkor azt állítják: minden esetben alaposan megvizsgálják, hogy át lehet-e helyezni az adott személyeket más, kevésbé szigorúan őrzött, nyitott börtönökbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×