eur:
394.55
usd:
354.91
bux:
72768.53
2024. szeptember 18. szerda Diána

Tíz évvel Diana után: "Mintha egy lapáttal fejbe ütöttek volna"

Lady Diana halála után különbözőképpen alakult a hercegnő környezetében élők sorsa. A tragikus baleset tizedik évfordulóján elkészített összeállítás első részében a baleset egyetlen túlélőjének, valamint a hercegnő hűséges komornyikjának életútját ismerhetik meg. Közös bennük, hogy mindketten könyvet írtak a hercegnőről.

Az 1997-es baleset egyetlen túlélője - Dodi Fayed testőre -, Trevor Rees-Jones tíz napig kómában feküdt, és felépülése hosszú időt vett igénybe. Eltört csontjait például 150 titániumdarabbal rögzítették.

Mohamed Al Fayed meg volt arról győződve, hogy fia és Diana összeesküvés áldozata lett, és ennek alátámasztását a testőrtől várta, Trevor Rees-Jones azonban alig emlékezett valamire. A volt katona egy interjúban elmondta: egy kiáltást hallott az autó hátsó részéből, egy hang, minden bizonnyal Dianáé, Dodi Fayedet szólongatta.

Az üzletember és a testőr viszonya megromlott, Trevor Rees-Jones felmondott, miután Mohamed Al Fayed árulónak nevezte. Az üzletember azt állította, hogy képtelen volt megvédeni fiát és a hercegnőt a baleset éjszakáján. A férfi válaszlépése sem késett sokáig: beperelte Mohamed Al Fayedet arra hivatkozva, hogy az üzletember cége, valamint az a társaság, amelyiktől az autókat bérleték, veszélyeztette az életét.

Trevor Rees-Jones először vidékre költözött, és barátja sportboltjában dolgozott. 2000-ben könyvet írt, amely bestseller lett. A bevételt a különböző bírságok és számlák rendezésére fordította, ezzel jelezve, hogy nem akar meggazdagodni a tragédiából.

Ismét testőr

2000 augusztusában az ENSZ munkatársaként vállalt feladatot a háború sújtotta Kelet-Timorban, majd hazatérve másodszor is megnősült, és visszaköltözött Oswestrybe, ahol felnőtt.

Trevor Rees-Jones ismételten testőrként kezdett dolgozni: egy teniszklubban vigyázott a veterán játékosokra, de ez a munka csak rövid ideig tartott.

"Nincs más a világon, akinek ezzel együtt kell élnie. Amikor megtudtam, hogy mi történt, olyan volt, mintha egy lapáttal fejbe ütöttek volna. Legszívesebben sírtam volna, de semmilyen hangot nem tudtam kiadni a torkomban lévő cső miatt" - mondta egy újságnak a testőr.Paul Burrell tíz éven át szolgálta hűséges főkomornyikként Diana hercegnőt, ám a férfi ennél jóval több volt: bizalmas és barát. Lady Diana még végrendeletébe is belefoglalta Paul Burrellt, akire százezer dollárt hagyott.

A haláleset hallatán a férfi azonnal Párizsba repült, és az ő feladata volt, hogy Diana holttestét felöltöztesse, és szállításra kész állapotba hozza. Paul Burrell a balesetben a hercegnő által viselt ruhákat megsemmisítette.

Az egykori főkomornyik Diana halála után a hercegnő emlékét ápoló alapítványnál kezdett dolgozni, de csak néhány hónapot töltött el itt, ugyanis médiakarrierre vágyva távozott.

Paul Burrell több megkeresést is kapott, és végül egy könyv megírására, valamint egy televíziós műsorra kötött szerződést. Az egyre népszerűbbé váló show-ban a királyi családdal kapcsolatos híreket kommentálta, illetve vendégvárási tanácsokat adott.

Bizarr per

A volt királyi alkalmazottat 2001 januárjában letartóztatták azzal a gyanúval, hogy ellopott több mint háromszáz tárgyat Dianától és Vilmos hercegtől, köztük családi képeket, ruhákat, valamint aláírt CD-ket.

A per az egyik legbizarrabb esetként vonult be a brit jogtörténetbe, ugyanis mindössze kilenc napig tartott, ekkor a bíró félbeszakította a tárgyalást, és hazaküldte az ügyészt. II. Erzsébet királynőnek ugyanis eszébe jutott, hogy a komornyik elmondta neki: biztonságba helyezi a személyes tárgyakat, vagyis a királyi család engedélyével voltak a férfi birtokában a Diana-relikviák, így a vádakat ejtették.

Paul Burrell szárnyaló médiakarrierjét sem veszélyeztette az eset, sőt, félmillió fontért eladta a történetet a Daily Mirror című lapnak. A volt komornyik egyre több televíziós műsorban szerepelt, valóság-show-k és szórakoztató műsorok állandó résztvevőjévé vált.

Eközben az írásra is volt ideje, ugyanis összesen három könyvet készített Dianáról és a királyi családról.

A tengerentúlon

2007 elején döntött úgy, hogy szünetelteti televíziós karrierjét, és saját termékeit népszerűsíti. A kollekcióba egyebek mellett szőnyegek, bútorok és borok tartoznak.

A volt főkomornyik az amerikai piacra is be akar törni, ezért egyre több időt tölt az Egyesült Államokban. Paul Burrell emellett egy televíziós show, az Amerikai hercegnő előkészítésén dolgozik, amelyben a teljesen hétköznapi versenyzőkből akarnak úri kisasszonyokat faragni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.24. kedd, 18:00
Fürjes Balázs
a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Bóka János: Magyarország nem fizeti be az uniós bírságot

Bóka János: Magyarország nem fizeti be az uniós bírságot

Tájékoztatta a kormány az Európai Bizottságot, hogy a menekültügyi rendszer kapcsolatos problémák miatt kiszabott bírságot nem fizeti be a magyar kormány – jelentette ki Bóka János EU-ügyekért felelős miniszter az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése után a Portfolio-nak. A tárcavezető elmondta, hogy így a tételt nem a még befagyasztott kohéziós forrásokból, hanem a folyósítandó támogatásokból vonhatja le Brüsszel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
×
×
×
×