eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tíz éve halott Diana hercegnő - hátborzongató videók

Napra pontosan tíz évvel ezelőtt, 1997. augusztus 30-án éjszaka indult el végzetes útjára Diana hercegnő és akkori partnere, Dodi Fayed a párizsi Ritz Hotelből. A pár gépkocsija - benne a biztonsági személyzet egyik tagjával, az aznap a sofőri teendőket is ellátó Henri Paullal és a Fayed család által felbérelt testőrrel, Trevor Rees-Jones-szal - éjfél után hagyja el a szállodát, majd kevéssel fél egy előtt az egyik alagútban egy oszlopnak ütközik. A végzetes nap percről percre.

1997. augusztus 30-án, szombaton Diana hercegnő és Dodi Fayed Párizsba érkezik a Földközi-tengeren töltött szabadságukról. A pár Szardínia szigetéről indul és a párizsi Le Bourget repülőtéren száll le.

A repülőtérről a Fayed-család egyik ingatlanjába viszik őket, mielőtt a - szintén a család tulajdonában lévő - Ritz Hotelbe mennének a Vendome térre.

Az este folyamán Dianát és Dodit végig nagyon zavarja a lesifotósok jelenléte, ezért lemondanak egy előkelő belvárosi étterembe tervezett vacsorát, helyette a Ritzben, saját lakosztályukban vacsoráznak.

12.20
A pár éjfél után 20 perccel, azaz már augusztus 31-én hagyja el a lakosztályt. A hotel hátsó bejáratánál beszállnak a Ritz által biztosított Mercedes S280-ba, majd a biztonsági személyzet egyik tagja, az aznap este sofőrként is működő Henri Paul és a Fayed-család által felbérelt testőr, Trevor Rees-Jones társaságában elindulnak. Diana és Dodi Fayed a hátsó ülésen foglalnak helyet.

Megpróbálják elterelni a lesifotósok figyelmét, ám ez nem sikerül tökéletesen, így néhány paparazzo az autó nyomába szegődik, amint az végigszáguld a Szajna északi partján.12.25
A Mercedes az egyik aluljáróban karambolozik. Először az oldalfalnak ütközik az autó, majd az út túloldalán lévő oszlopnak. A vizsgálatok később megállapítják, hogy az autó alighanem összeütközött egy fehér Fiat Unóval, bár a hivatalos jelentés szerint ennek nem volt komoly szerepe a balesetben. A Mercedes 118-155 km/h sebességgel haladt, jóval a megengedett határ fölött.

12.26
Beérkezik az első riasztás a rendőrségre és a mentőkhöz.

12.32
Az első mentőcsapat megérkezik a helyszínre. Az összetört Mercedes hátsó padlóján Diana hercegnő öntudatánál van, Dodi Fayed ellenben már az ütközés pillanatában szörnyethalt, csakúgy, mint a sofőr, Henri Paul. Az alábbiakban az ITN brit kereskedelmi televízió első jelentése a balesetről (a műsort 1 perc 50 másodpercnél szakítják meg).

Az alábbi a BBC brit közszolgálati televízió első jelentéseinek egyike a balesetről.


Az anyósülésen utazó testőr, Trevor Rees-Jones is öntudatánál van, de sérülései nagyon súlyosak. Orvosok és járókelők rohannak a hercegnőhöz.

01.00
Diana hercegnőt sikerül kiszabadítani az autóból. Megpróbálják a helyszínen ellátni, mielőtt a Pitie-Salpetriere kórházba szállítják.

01.30
Dodi Fayedet hivatalosan is halottá nyilvánítják

02.06
Diana hercegnő megérkezik a kórházba, még mindig életben van.

04.00
Az orvosi beavatkozás ellenére Diana hercegnő a szív- és tüdősérülések következtében meghal.

A baleset napján folyamatosan érkeztek a részvétnyilvánítások a királyi családhoz, elsősorban természetesen a két herceghez, Vilmoshoz és Harryhez. Részvétét nyilvánította Tony Blair miniszterelnök is.


A frissen megválasztott miniszterelnök jól láthatóan a könnyeivel küszködik Trimdon Church előtt megtartott rövid beszéde alatt. "Az emberek Hercegnője volt...hihetetlen móka volt vele lenni, különleges ember volt" - mondta Tony Blair.

Diana hercegnő temetése aztán megmozdította egész Nagy-Britanniát. A gyásszertartás egyik legemlékezetesebb része az volt, amikor Elton John - külön erre az alkalomra írt szöveggel - előadta a Candle in the Wind című számát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×