eur:
393.87
usd:
353.57
bux:
73114.08
2024. augusztus 22. csütörtök Menyhért, Mirjam
Napelempanelek az ország legnagyobb egybefüggő napelemparkjában Mezőcsát határában az átadás napján, 2023. június 6-án. A mezőcsáti erőmű évente összesen 372 GWh villamos energiát képes termelni. Ez az energiamennyiség elegendő a kétszázezer lakosú Debrecen fél évnyi, vagy a mintegy 5700 lakosú Mezőcsát 21 évnyi energiafogyasztásának kielégítésére. Az erőmű üzembe állításával évente akár 130 000 tonnával is csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.
Nyitókép: MTI/Vajda János

A világ legnagyobb napelemparkját építik fel Ausztráliában

Az energiatermelés várhatóan 2030-ban kezdődhet meg.

Hatalmas napelemparkot létesít Ausztrália az ország északi részén, a tervek szerint ez lesz a legnagyobb kiterjedésű napelemfarm a világon - jelentette be szerdán az ausztrál környezetvédelmi miniszter.

Tanya Plibersek tájékoztatása szerint a tervezett napelemparkkal hárommillió hazai háztartás villamosenergia-igényét tudják majd kielégíteni. Óránként 4 gigawatt áramot termel majd a park országos felhasználásra, további 2 gigawattot pedig Szingapúrba exportálnak. A projektnek köszönhetően Ausztrália lesz a világ vezető hatalma a zöldenergia terén - jelentette ki a miniszter.

A SunCable elnevezésű parkot 12 ezer hektáron alakítják ki a napsütötte Északi területen 21 milliárd eurónak (8400 milliárd forint) megfelelő összegből. Az energiatermelés várhatóan 2030-ban kezdődhet meg.

Az ausztrál kormány jóváhagyása mellett a projekt megvalósításához szükség van még a szingapúri és az indonéz hatóságok, illetve az ausztrál őslakos közösségek engedélyére is a továbbító kábelek lefektetése miatt.

Ken Baldwin, a Canberrai Egyetem egyik kutatóintézetének igazgatója kiemelte, hogy a SunCable napelempark lesz a világon az első, amelyben exportra is termelnek majd villamos áramot a napenergia hasznosításával. A kutató szerint a kormánynak még nagyon sok pénzt kell beruháznia annak érdekében, hogy elérje a zéró károsanyag-kibocsátási célját 2050-re. Az utóbbi öt évtizedben óriási összegeket fektettek be a szél- és napenergiaparkok kialakításába, de ezeket a beruházásokat még muszáj megkétszerezni, sőt megháromszorozni a cél teljesítése érdekében - mondta Baldwin.

Májusban az ausztrál kormány bejelentette, hogy terve szerint az ország 2050 után is folytatja a földgáz kitermelését és energiaforrásként való felhasználását, és számításaik szerint ez nem akadályozza, hogy elérjék a zéró kibocsátási célt a következő 30 évben.

Ausztrália jelenleg a világ egyik vezető szén- és gázexportőre. A legfrissebb hivatalos adatok szerint 2022-ben a megújuló energiaforrások a villamosenergia-termelés 32 százalékát, a fosszilis energiaforrások pedig 47 százalékát fedezték.

Címlapról ajánljuk
Gulyás Gergely: ha az EU nem enged, akkor Brüsszelbe fogjuk szállítani a migránsokat a határról

Gulyás Gergely: ha az EU nem enged, akkor Brüsszelbe fogjuk szállítani a migránsokat a határról

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő ismertette a hétközi kormányülés friss döntéseit, illetve válaszolt újságírói kérdésekre. A Magyarországgal szembeni súlyos migrációügyi uniós büntetés miatt drasztikus lépéseket jelentettek be, a kormány pert is fontolgat Brüsszel ellen. Szóba került a kórházi klímák korszerűsítésének ügye, az üzemanyagárak változása, és az ukrán kőolajtranzit-stop miatti Mol-intézkedés is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.22. csütörtök, 18:00
Prószéky Gábor
Széchenyi-díjas programtervező matematikus, a Nyelvtudományi Kutatóközpont főigazgatója
Gulyás Gergely bejelentette: hamarosan egymillió forintot keresnek a tanárok

Gulyás Gergely bejelentette: hamarosan egymillió forintot keresnek a tanárok

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányinfón bejelentette, hogy jövőre bruttó 800 ezer fölé, a ciklus végére pedig várhatóan 1 millió forint fölé nő a tanárok bére, a kormány ugyanis vállalta, hogy a diplomás átlagbér 80%-án tartja a tanárok bérét. Emellett Gulyás elmondta, hogy ha nem születik megállapodás Brüsszellel a migráció kapcsán, akkor a kormány a határról egyenesen Brüsszelbe küldi a migránsokat. Emellett szó volt a kórházak klimatizálásáról, gazdasági és költségvetési kilátásokról a mai kormányinfón.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×