eur:
394.78
usd:
357.98
bux:
72282.1
2024. augusztus 18. vasárnap Ilona
Érdeklődők a 38. Mesterségek Ünnepe, az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválján a megnyitó napján, a Szent István-napi rendezvénysorozat eseményén a budai Várban 2024. augusztus 17-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Zenei, kulturális és családi programok a fővárosban a Szent István-napi rendezvénysorozat keretében

A Szent István-napi rendezvénysorozat keretében vasárnap egyebek között zenei és kulturális eseményekkel, családi és gasztronómiai programokkal várják a látogatókat a fővárosba - közölték a szervezők

A Tabánban 18 órától a Takáts Tamás Blues Band, majd a Dinamit és végül az Edda Művek ad koncertet.

A Panorama Classical helyszínén, az I. kerületi Filozófusok kertjében a Szent István Király Szakgimnázium Fúvószenekara ad koncertet délután 17 órától, majd 19 órától Dés László és a Modern Art Orchestra játszik ismert filmzenéket.

A tájékoztatás szerint a belvárosi Vigadó téren felállított színpadon 14 órától Nyári Gyula, Oláh Zoltán Villás György Lakatos László és Gájer Bálint lép fel. A koncerteken hazai, francia és amerikai slágerek, sanzononok, swing, latin és pop dalok hangaznak el.

A Művészkertben, a Millenárison 18 órától Péterfy Bori & Love Band zenés-irodalmi beszélgetése várja az érdeklődőket, 20 órától a Majdnem Menyasszony című filmet vetítik. A közleményben kitértek arra is, hogy a helyszínen idén is megtalálható a Kertész Imre időkapszula, amellyel "bárki üzenhet az egy évvel idősebb önmagának".

A családi és gasztronómiai programok közül kiemelték, hogy a Városligetben, a Vajdahunyadvárnál a Varázsliget elnevezésű helyszínen a Magyar Honvédség kiállításával és a magyar meseklasszikusokkal várják az érdeklődőket déltől este 18 óráig.

A magyar ételek kedvelőinek a Magyar Ízek Utcája mellett a Csárdafesztivált is ajánlják a szervezők. Mint írták, magyar dallamok és táncok is várják a látogatókat. Mások mellett fellép Ifj. Sárközy Lajos és Zenekara, az EtnoRom Zenekar, a Cimbaliband, valamint Buday Sándor és zenekara. A táncprodukciókat a Nógrád Táncegyüttes, a Duna Táncműhely és a Duna Művészegyüttes mutatja be.

A budai várban, a Mesterségek Ünnepén különleges népzenei koncertek lesznek vasárnap délután, este pedig Pál István Szalonna és zenekara és a Kárpátaljai Magyar Táncegyüttes lép fel - ismerttették a főbb programokat.

A közleményben kitértek arra is, hogy a Millenáris Fogadóban, a Divat & Design Fesztiválon a résztvevők kipróbálhatják a hímzést, a kerámia- és égősor-készítést is, valamint lakberendezési tippeket is kaphatnak.

A történelem iránt érdeklődőknek a szervezők arra hívták fel a figyelmüket, hogy az Alkotmány utcában a Szent Jobb Aranyvonat Kiállítás, a Pannónia hajó és a Városok Sétánya kiállítás este 6 óráig tart nyitva.

A részletes program, az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos információkkal együtt a szentistvannap.hu weboldalon és a Szent István Nap mobilapplikációban érhető el - közölték.

Címlapról ajánljuk
Mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között? – a GVH tisztázza a leggyakoribb tévhiteket

Mi a különbség a borravaló és a szervizdíj között? – a GVH tisztázza a leggyakoribb tévhiteket

A szervizdíj mértékét szabadon határozhatják meg a vendéglátóhelyek, de kötelesek feltüntetni az étlapon és egyéb tájékoztatási felületeken – mondta az InfoRádióban a Gazdasági Versenyhivatal kommunikációs vezetője. Horváth Bálint hozzátette: egyáltalán nem mindegy, hogyan adjuk át a borravalót, mivel akár az is előfordulhat, hogy nem is részesedik belőle a felszolgáló.

Zenei, kulturális és családi programok a fővárosban a Szent István-napi rendezvénysorozat keretében

A Szent István-napi rendezvénysorozat keretében vasárnap egyebek között zenei és kulturális eseményekkel, családi és gasztronómiai programokkal várják a látogatókat a fővárosba - közölték a szervezők
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
Elképesztően kreatív ötletek oldhatják meg az energiaátállás egyik fő problémáját

Elképesztően kreatív ötletek oldhatják meg az energiaátállás egyik fő problémáját

Az energiatárolás kulcsfontosságú technológiának tekinthető az energetikai átmenet kihívásainak kezelésében. A Li-ion akkumulátorokon alapuló rövid távú, hálózatra kapcsolt energiatárolás egyre elterjedtebbé válik, de az elektromos energiarendszer mélyreható szén-dioxid-mentesítéséhez hálózati méretű szezonális energiaellátásra lesz szükség. A szivattyús vízenergia jelenleg az egyetlen kiforrott technológiának tekinthető az ilyen alkalmazásokhoz, de más megoldások (gravitációs tárolás, lendkerekes tárolórendszerek, olvadtsó-rendszerek) is szóba jöhetnek a fenntarthatóbb energiamátrixra való áttérés során, ahogy a hosszabb időtartamú energiatárolás egyre fontosabbá válik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 18. 16:24
×
×
×
×