eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
ELM–2084 lokátor Izraelben
Nyitókép: Wikipédia/IDF/NatanFlayer

Átadták a Vaskupola magyar lokátorát - képek

Jelentős fejlesztést hajtott végre a honvédség: pénteken átadták a honvédség légtérellenőrző lokátorát Veszprémben.

Katonai erőre és modern eszközökre is szükség van ahhoz, hogy egy állam hadereje meg tudja védeni az ország határait - mondta Szalay Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a honvédség légtérellenőrző lokátorának átadásán Veszprémben. A radart március végén állították fel a Veszprém megyei Kup község mellett, akkor kezdték tesztelni. Arról, hogy mire képes, itt írtunk részletesen.

"Az ELM 2084-es többfunkciós, háromdimenziós radarrendszer elemei állnak itt mögöttem, és ezekkel bővítjük a magyar haderő légvédelmi képességeit. Rengeteget fejlődött a haditechnika, rengeteget fejlődött az a műszaki környezet, katonai környezet, amelyben helyt kell állnunk. A szomszédunkban dúló háború tapasztalatai mutatják azt, hogy

a csapásmérő képességek ereje és sebessége oly mértékben növekedett meg, amit csak a legkiválóbb, legfejlettebb eszközökkel lehet ellentételezni, a legfejlettebb eszközökkel lehet védekezni ellenük"

- értékelt.

A honvédelmi miniszter kitért az orosz-ukrán háború okozta nemzetközi helyzetre is. Szerinte most már arról van szó, hogy mely NATO-tagállam vagy mely európai uniós tagállam fog katonákat küldeni valamilyen kiképzőmisszió, támogatómisszió vagy más formában Ukrajna területére.

"Tehát az orrunk előtt bontakoznak ki az előkészületek is. A magyar történelemben sajnos elégszer láttuk azt, hogy idegen érdekek mentén, ilyen-olyan ideológiák kíséretében megjelenik a magyar katona, megjelenik olyan háborúban, ahova nem való. Ezt mindenképpen el kell kerülnünk, és ehhez mindenképpen erőre van szükségünk" - fogalmazott, hozzátéve, hogy mindent meg kell tenni a háborús konfliktus kiterjedése ellen.

(A nyitókép illusztráció, egy másik helyszínen álló ELM–2084 lokátort ábrázol.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Hajszálon múlhat az amerikai elnökválasztás eredménye, és ez a tőzsdéknek nagyon rossz hír

Már a 2020-as amerikai elnökválasztás is megmutatta, hogy viszonylag nagy országos szavazatkülönbség esetén is tud nagyon szoros eredmény kialakulni az elektori rendszerben döntő egyes csatatérállamokban. Ha most az 51 amerikai állam egyedi elnökválasztási esélyeit megvizsgáljuk, azt láthatjuk, hogy olyan extrémen szoros versenyfutás is jöhet, ahol Pennsylvania állam egymaga dönti el a végeredményt. Egy kiélezett helyzetben pedig nagy kérdés lehet, hogy lesz-e kvázi azonnali végeredmény, vagy hetekig-hónapokig tartó bizonytalanság veszi kezdetét. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 10:00
×
×
×
×