eur:
390.66
usd:
364.19
bux:
68180.34
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Akár 6 millió forint támogatás is igényelhető az új otthonfelújítási programban - a nap hírei

Megjelent a pedagógusok teljesítményértékeléséről szóló rendelet. Elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus. Közepes erősségű földrengés volt az Egyesült Államok északkeleti partvidékén.

Júniusban indul az új otthonfelújítási program: akár 6 millió forint támogatást is kaphat az, akinél van vezetékes gáz, és a beruházással legalább 30 százalékos energiamegtakarítást ér el. A támogatással az épületek szigetelését, nyílászárók cseréjét, a használati melegvíz-, a fűtésrendszer korszerűsítését lehet majd finanszírozni. Az 1990 előtt épült családi házak korszerűsítésére lehet akár 6 millió forintot kapni, ami mellé 1 millió forintot saját zsebből kell állni. Az már az igénylők jövedelmétől és lakhelyük fejlettségétől függ majd, hogy az összeg mekkora része lehet vissza nem térítendő támogatás és a kedvezményes hitel. Az uniós támogatásból finanszírozott program keretösszege 108 milliárd forint.

Az ÉVOSZ arra számít, hogy az új otthonfelújítási programmal már az idei őszi fűtési szezonra elkészülhetnek a jelentős energiamegtakarítást eredményező lakásfelújítások. Az építőipari szövetség szerint a program mintegy 30 ezer ingatlan energiamegtakarítást szolgáló felújítására ad lehetőséget, és pozitív hatást gyakorol az építőiparra, különösen a kis- és középvállalkozások számára kedvező.

Jelentősen, 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés februárban az előző hónaphoz képest – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A Portfolio hangsúlyozza, hogy hosszú idő után ez az első igazán érdemi jelzés, hogy van növekedési potenciál az iparban. A termelés növekedéséhez a feldolgozóipari alágak többsége hozzájárult.

Hatmilliárd forintos beruházással bővül a pécs-pogányi repülőgépgyár. A pénzügyminiszter a Magnus Aircraft új repülőgép-modelljének fejlesztéséhez tartozó üzemegység alapkőletételén stratégiai célnak nevezte Magyarország tudásbázisú iparának erősítését. Varga Mihály hangsúlyozta: Magyarországon tradíciója van a repülőgépgyártásnak, az ágazat fejlesztése az ország védelmi képességeit erősíti.

Megjelent a pedagógusok teljesítményértékeléséről szóló rendelet, amely június 1-jén lép hatályba. A tanárokat az igazgató, őt pedig az iskola fenntartójának képviselője értékeli évente a szeptember 1-jétől a tanítási év végéig nyújtott teljesítménye alapján. Az igazgató kikérheti a szülők és a tanulók véleményét is és dönt az illetményéről is. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke az Inforádióban azt mondta: a rendelet nem jelöli meg a plusz juttatások forrását és az sincs szabályozva, hogy a 80 százalék felett teljesítő pedagógusok milyen mértékű illetménykiegészítésre jogosultak.

Miskolcon visszalép Hegedűs Andrea, a Demokratikus Koalíció és az LMP közös polgármesterjelöltje a független Barkai László javára. A miskolci DK és a város ellenzéki pártjai között még folynak a tárgyalások az együttműködésről az önkormányzati választásokra. A Fidesz Tóth-Szántai József civil polgármesterjelöltet támogatja Miskolcon. A várost eddig vezető Veres Pál a héten közölte, hogy családi és egészségi okok miatt nem indul újra a polgármesteri tisztségéért.

A boszniai szerbek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására – jelentette ki Banja Lukában a magyar kormányfő miután átvette a boszniai Szerb Köztársaság kitüntetését. Orbán Viktor azt mondta: Európának szüksége a van a szerbekre, mert nélkülük nincs európai biztonság, stabilitás és egészséges Európai Unió.

Izrael lehetővé teszi, hogy az eddiginél több humanitárius segély jusson be a Gázai övezetbe a háború által sújtott lakosságnak. Az Európai Bizottság a humanitárius segítségnyújtási pontok mihamarabbi megnyitására szólított fel. Az izraeli kormány döntése értelmében a segélyek már az övezet északi átkelőpontján is bevihetők.

Izrael felelősségre vonásáról szóló határozatot fogadott el az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa. 28 ország szavazott igennel, 13 tartózkodott, 6 pedig ellenezte, köztük az Egyesült Államok és Németország. A testület aggodalmát fejezte ki az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog súlyos megsértéséről szóló jelentések miatt, köztük a megszállt palesztin területeken elkövetett háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt.

Közepes erősségű földrengés volt az Egyesült Államok északkeleti partvidékén, a New York és Philadelphia közötti sűrűn lakott területen. Az első jelentések szerint senki nem sérült meg és károk sem keletkeztek. A földmozgás után azonnal ellenőrzéseket rendeltek el a kritikus fontosságú közlekedési infrastruktúrán, ami fennakadásokat okozott a közúti, vasúti és légiforgalomban. Több érkező repülőjáratot átirányítottak

Elhunyt Ferge Zsuzsa szociológus. 92 éves korában érte a halál. Pályáját a Központi Statisztikai Hivatalnál kezdte, majd az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozott 1988-ig, többek között tudományos főmunkatársként és a társadalompolitikai osztály vezetőjeként. A Széchenyi-díjas szociológus, akadémikus április 4-én hunyt el, szűkkörű temetéséről a család gondoskodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×