eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
architectural restoration and insulation of an old wall in a loft and selection of the color swatch - 3d renderingNote: the room does not exist in reality, Property model is not necessary
Nyitókép: archideaphoto/Getty Images

Hatmillió forintra lehet pályázni az új otthonfelújítási programban - itt vannak a részletek

Új otthonfelújítási, energiakorszerűsítési programot indít júniustól a kormány. A legalább 35 éve épült családi házak tulajdonosai legfeljebb 6 millió forintnyi, részben vissza nem térítendő támogatást, részben kamatmentes hitelt kaphatnak, de van egy komoly feltétel.

Európai uniós forrásból összesen 108 milliárd forint keretösszeget biztosít a kormány a júniusban induló lakossági energiahatékonysági programhoz. Steiner Attila, az Energiaügyi Minisztérium energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára a pénteki bejelentésen elmondta: alapvetően

az 1990 előtt épült családi házak energia-korszerűsítésére lehet igénybe venni a támogatási programot.

Olyan ingatlanok kerülhetnek be a támogatottak közé, amelyek a vezetékes földgázhálózathoz vannak csatlakoztatva és életvitelszerűen ott lakik a tulajdonos.

A támogatási program keretében a következő fejlesztésekre lehet igénybe venni támogatást:

  • hőszigetelés - az épületek külső határolóelemeinek a hőszigetelése,
  • nyílászárók cseréje,
  • használati melegvíz-rendszer korszerűsítése,
  • fűtésrendszer korszerűsítésére - gázkazáncsere.

A korszerűsítés eredményeként

legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni,

ezt a beruházás előtt és után is igazolni kell egy-egy energetikai tanúsítvánnyal. (Az energiamegtakarítás mértéke egyébként uniós elvárás.)

Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára elmondta, háromféle forrásból áll össze a finanszírozás.

  • önerő, ez egymillió forint,
  • vissza nem térítendő támogatás,
  • kamatmentes hitel.

Kamatmentes hitel és vissza nem térítendő támogatás együtt lehet maximum 6 millió forint. A hitel és a támogatás 50-50 százalékos arányától el lehet térni a járás fejlettségi szintjétől, valamint a pályázó jövedelmi helyzetétől függően, de a vissza nem térítendő összeg nem haladhatja meg a 3,5 millió forintot.

A hitelt nyolc éven belül kell visszafizetni, a törlesztőrészlete 25-36 ezer forint között lesz az ígéretek szerint.

A program egyik célja, hogy a háztartások a beruházással fogyasztásukat a rezsitámogatott sáv alá csökkentsék. A kormány arra számít, hogy a program segítségével legalább 127 milliárd forintnyi beruházás fog elindulni, és csaknem 20 ezer családi házat újíthatnak fel.

A program finanszírozása a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül folyik majd.

A teljes, 108 milliárd forint keretösszeg ötöde vehető igénybe gázkazáncserére.

A programnak köszönhetően várhatóan 127 milliárd forint értékű építőipari beruházás valósul meg.

Költségvetési előfinanszírozással valósul meg a program, és, mint Steiner Attila elmondta, a kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközön (RRF) belül további forrásokat tervez fordítani energiahatékonyságot javító beruházásokra, így a későbbiekben ez kiterjedhet a középületek korszerűsítésére is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×