eur:
390.95
usd:
366.16
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Coronavirus. Woman wearing surgical mask on face protective for spreading of disease Covid-19 pandemic.. Girl symptom cough while sitting on Sofa. Sick woman in face protection mask
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Az influenza után valami más kórokozó is terjed a magyarok között - megyei bontás

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján március 11. és 17. között 26 400-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

Akut légúti fertőzéssel 196 500 ember keresett fel orvost. A 11. héten influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz forduló betegek 42,4 százaléka gyerek, 30,1 százaléka a 15-34 évesek, 18,9 százaléka a 35-59 évesek, 8,6 százaléka pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

A múlt héten 19 közigazgatási területen csökkent és egy területen (Baranya) nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva.

A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma a legmagasabb

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg (456),
  • Somogy (455) és
  • Győr-Moson-Sopron (446) vármegyében volt,

a legalacsonyabb pedig

  • Heves (88),
  • Veszprém (159)
  • és Békés (166) vármegyében.

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket Budapest és 10 vármegye (Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy és Veszprém) területén diagnosztizáltak.

A laboratóriumba küldött 229 légúti mintában az influenzavírus aránya 14,4 százalék, a SARS-CoV-2 vírus aránya 0,6 százalék volt.

Kórházba 162 embert vettek fel súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 17-en szorultak intenzív ellátásra.

A sentinel orvosok által beküldött 174 minta közül

  • 18 betegnél az influenza A(H1pdm09), 3 betegnél az influenza A(H3), 4 betegnél az influenza B,
  • 14 betegnél a human metapneumovírus,
  • 11 betegnél az RSV,
  • 1 betegnél a SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták.

A fenti táblázaton is látszik, hogy az utóbbi hetekben visszaszorultak az influenzás és RSV-s megbetegedések, a Covid pedig szinte eltűnt, ám elterjedt(ek) egyéb légúti vírus(ok). Olvasói és gyógyszertári tapasztaltok szerint akár két hétig is elhúzódó, köhögéssel és hangszálproblémákkal, vagy erős náthaszerű tünetekkel járó megbetegedésekről van szó.

Címlapról ajánljuk
Nagy Sándor Gyula: latinos hiszti miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nagy Sándor Gyula: "latinos hiszti" miatt tűnt el négy napra a spanyol kormányfő

Nem mond le hivataláról Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök, aki azt követően helyezte kilátásba távozását, hogy felesége ellen vizsgálat indult egy korrupciós ügyben. Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára szerint ez az ügy egy tízéves, a kormányfő és családja számára rendkívül megterhelő folyamat egyik állomása, ezért négy napra el is csendesedett az ország vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×