eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára az EU-tagországok közlekedési minisztereinek találkozóján Prágában 2022. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Indul a főpolgármester-választáson Vitézy Dávid – ezt közösségi oldalán jelentette be a volt közlekedési államtitkár - a nap hírei

A következő évek legfontosabb fejlesztése az Újbuda-Újpest villamostengely megépítése lesz – közölte a főpolgármester. Az idei költségvetési hiány-tervet 4,5 százalékra módosítja a kormány

Indul a főpolgármester-választáson Vitézy Dávid – ezt közösségi oldalán jelentette be. Vitézy Dávid szerint Budapestnek 5 súlyos problémája van, ezeket oldaná meg. A lakhatást, a közlekedést, az egészségügyet, a közterek otthonosságát és a körúton túli Budapest fejlesztéseinek hiányát említette. A volt közlekedési államtitkár hónapok óta az LMP-vel tárgyalt, de azt nem említette, hogy az ő jelöltjük lesz.

A következő évek legfontosabb fejlesztése az Újbuda-Újpest villamostengely megépítése lesz – közölte a főpolgármester a projektindító tájékoztatón. Karácsony Gergely elmondta, az új munkaterv arról szól, hogy visszaépítenek egy régi villamosvonalat, ami a Bajcsy-Zsilinszky úton és a Váci út déli részén valósulhat meg, a Nyugati téri felűjárót pedig elbontják.

Megállapodott az ellenzék a XV. kerületben, újra Cserdiné Németh Angéla a közös polgármesterjelöltjük. A DK, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Jobbik Rákospalota, Pestújhely és Újpalota mind a 12 egyéni választókerületében közös képviselő-jelöltet indít.

Április 4-étől lehet benyújtani a választási irodáknál a június 9-i választásokhoz kapcsolódó, a szavazóköri névjegyzékkel összefüggő kérelmeket. A választók az átjelentkezésre, a külképviseleti szavazásra jelentkezésre, a mozgóurna-igénylésre vonatkozó kérelmeiket nyújthatják be április 4-től. Ennek legegyszerűbb és legbiztosabb módja a valasztas.hu oldal.

Megkérdőjelezte a Szuverenitásvédelmi Hivatal jogalapját a Velencei Bizottság. A 46 tagországot számláló Európa Tanács alkotmányjogi szakértőkből álló testülete a szuverenitásvédelmi törvényt vizsgálva megállapította, hogy ily módon nem szabad beavatkozni a bíróságok és bűnüldöző szervek alkotmányos hatáskörébe. A pártok és a választási kampányok külföldi finanszírozásának korlátozását elvben a nemzetközi gyakorlatokkal összhangban lévőnek találták.

Az idei költségvetési hiány-tervet 4,5 százalékra módosítja a kormány, jövőre 3,7, 2026-ban pedig 2,9 százalékos deficittel számol – erősítette meg a pénzügyminiszter, amikor Költségvetési Tanács elnökét fogadta. Varga Mihály közölte, hogy a Pénzügyminisztérium dolgozik az idei év költségvetésének módosításán és a jövő évi költségvetés tervezésén.

Az Európai Bizottság szerint a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre ismét az uniós rangsor élmezőnyében lehet - hívta fel a figyelmet Facebook-bejegyzésében pénzügyminiszter. Varga Mihály azt írta: a brüsszeli előrejelzés szerint magyar gazdaságban idén változatlanul 2,4 százalékos, jövőre 3,6 százalékos bővülést vár.

Áprilisban indul a 30 év alattiak elhelyezkedését segíteni hivatott Ifjúsági Garancia Plusz program 200 milliárd forintos keretösszeggel - jelentette be a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Czomba Sándor az M1-en elmondta: az állam 4, illetve 6 hónapig a munkabér 50 százalékát átvállalja a munkáltatótól. A program 2024 és 2029 között mintegy 84 ezer fiatal munkához jutását segítheti.

4 év alatt majdnem a duplájára nő a pedagógusok fizetése, a cél az, hogy nőjön a pálya megtartóereje - mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kiemelte, a teljes béremelésre 2030-ig összesen 5 ezer milliárd forintot szánnak, ebből az uniós forrás mintegy 800 milliárd forint.

Átadták a felújított boldogkői várat. Csaknem 650 millió forintból valósult meg a vár belső felújítása és eredeti állapotának visszaállítása, valamint látogatóközpont is épült.

Sztrájk lesz az Operában, az intézmény vezetése szerint nem maradhat el előadás. Az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete januártól visszamenőleg 33 százalékos alapbérfejlesztést és a kollektív szerződés megkötését szeretné elérni.

A kényszermunka 236 milliárd dollárnyi illegális hasznot termelt világszerte 2021-ben a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet jelentése szerint. Kiemelték, hogy a profit háromnegyede szexuális kizsákmányolásból származott. A kényszermunka 85 százalékát a magánszektorban mérték.

Az Európai Unió 7,7 milliárd euró, mintegy 3 ezer milliárd forint humanitárius támogatást jelentett be a globális válságok kezelésére. A tagállamok kötelezettséget vállaltak arra, hogy lépéseket tesznek a konfliktusok kezelésére, különös figyelemmel a Gázai övezet romló helyzetére.

Párizs 2 ezer katonát készít fel ukrajnai küldetésre az orosz kémfőnök szerint. Szergej Nariskin azt írta: a francia hadsereg attól tart, hogy egy ilyen jelentős alegységet nem lehet észrevétlenül átdobni Ukrajnába, és az alakulat kiemelt célponttá válik.

Csak 7 országban maradt a határérték alatt a levegő szállópor-koncentrációja tavaly a svájci IQAir légtisztasági éves jelentése szerint. A vizsgált 134 ország és régió közül Magyarország a 87. helyen áll, a határérték 2,4-szeresével.

Vörös riasztást ad ki a Meteorológiai Világszervezet az óceánok melegedése, a gleccserek zsugorodása és az antarktiszi jégtakaró olvadása miatt. Kiemelték: a feljegyzések kezdete óta, azaz 174 éve nem észleltek olyan magas átlaghőmérsékleteket, mint 2023-ban.

Ősszel közvetlen légijárat indulhat Bangkok és Budapest között. A külgazdasági és külügyminiszter a thai fővárosban jelentette be, hogy az AirAsia már megkezdte az előkészületeket.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×