eur:
393.79
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Ingyenes, online képzést indítottak a pedofília megelőzése és felismerése érdekében

A kurzust elindító Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány pszichológusa, Stáhly Kata azt mondta az InfoRádióban, hogy egyes esetek felderítése és a témáról folytatott aktív közbeszéd hozzájárulhat ahhoz, hogy az áldozatok szégyenérzete elmúljon, és ráébredhetnek, hogy nincsenek egyedül, így talán könnyebben kérnek segítséget.

A pedofília és a gyermekekkel szembeni szexuális erőszak megelőzése, valamint felismerése érdekében ingyenes online képzést indított a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. Egy kurzus másfél órás, és nemcsak a gyermekvédelmi szakemberek vagy a pedagógusok, hanem a laikusok – így például a szülők – számára is közérthető.

Stáhly Kata, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa az InfoRádióban elmondta: a képzéseken pontos, részletes definíciókat fogalmaznak meg és elemeznek ki közérthetően a szexuális erőszakkal, valamint a pedofil cselekedetekkel kapcsolatban. A kurzusokon többek közt szóba kerül, hogyan lehet felismerni ezeket a megnyilvánulásokat, továbbá sorra veszik, hogy mely cselekmények, határátlépések számítanak bele ebbe a témakörbe.

A szakértők megosztják gondolataikat, észrevételeiket a szexuális erőszak hosszú és rövid távú hatásairól, elmondják milyen következményei lehetnek a zaklatásoknak, és

megpróbálnak utánajárni annak, hogy sok eset miért marad rejtve.

Az alapítvány munkatársai tanácsokat is adnak a szülőknek azzal kapcsolatban, hogyan érdemes megbeszélni és kibeszélni ezeket a szituációkat, történéseket a gyermekekkel.

A pszichológus úgy véli, nagyon átfogó képzést indítottak, rengeteg hasznos információhoz juthatnak hozzá mind a szakemberek, mind a laikusok. Stáhly Kata arról is beszélt, milyen jelek utalhatnak arra, hogy egy gyermeket szexuálisan bántalmaztak. Mint fogalmazott, elsősorban a kiskorúak viselkedésében bekövetkező szokatlan változásokra kell nagyon odafigyelni. Ilyen magatartás vagy jelenség lehet

  • az átszexualizált viselkedés,
  • alvási probléma,
  • étkezési zavar,
  • az érzelmi intenzitás változása,
  • visszahúzódó attitűd vagy ennek ellenkezőjeként túlzott extrovertáltság,
  • a szülői érintés vagy bármilyen emberi, társas kapcsolat elutasítása,
  • az életkornak nem megfelelő szóhasználat,
  • szokatlan megnyilvánulások, mozdulatok játék közben,
  • olyan cselekedetek, tevékenységek, amelyekről korából fakadóan még nem tudhatna a gyermek.

Stáhly Kata elmondta: a szülők, a tanárok és az óvodapedagógusok töltik a legtöbb időt a gyermekekkel, így ők azok, akik a leghamarabb észlelhetik ezeket a jeleket, ezért minden apróbb változásra, szokatlan jelenségre oda kell figyelni.

A gyermekvédelemre nemcsak a bicskei gyermekotthonban történtek irányították rá a figyelmet. A napokban kiderült az is, hogy egy 62 éves férfi a gyanú szerint több alkalommal szexuálisan molesztált két, a felügyeletére bízott tizenéves fiút egy békési gyermekotthonban, Szigetszentmiklóson pedig egy 63 éves férfit vettek őrizetbe, mert márkás italokkal és cigarettával csábított a lakásába fiatalokat, akiknek szexuális ajánlatokat tett.

„Az ilyen esetek felderítése és a témáról folytatott aktív közbeszéd hozzájárulhat ahhoz, hogy a most még rejtve maradt áldozatok természetes, de indokolatlan szégyenérzete elmúljon, ráébredjenek, hogy nincsenek egyedül, és talán segítséget kérjenek” – mondta Stáhly Kata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×