eur:
393.86
usd:
367.95
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart a minisztériumában 2024. február 29-én. Március 1-jével a magyar közlekedésben új időszámítás kezdődik, a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több, mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Lázár János: egy ilyen embernek a "börtönben kellene megrohadnia"

Lázár János akár a halálbüntetést is el tudná képzelni a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója ügyében. Az építési és közekedési miniszter egy más témájú sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy társadalmi vitát kell folytatni arról, hogy egy homoszexuális ember vezethet-e gyermekvédelmi intézményt.

Nincs mentség a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűncselekményére, és bár itt akár a halálbüntetés lehetősége is felmerülhetne, de a börtönből soha nem lenne szabad elengedni a gyermekek molesztálóját. Erről Lázár János építési és közlekedési miniszter beszélt, aki közölte, hogy a legutóbbi kormányülésen is téma volt ez az ügy.

"Pintér Sándor belügyminiszter úr tett jelentést arról, hogy mi történt 2011-ben. Erről meghallgattunk egy beszámolót, melynek lényege, hogy a nyomozás kapcsán kimerítő vizsgálatot végzett el a nyomozóhatóság. Harmincöt tanút hallgattak meg. Megdöbbentő módon a pszichológusok azt mondták, hogy a gyerekek nem mondanak igazat, és az intézményben dolgozó pedagógusok is azt mondták, egybehangzóan, hogy a gyerekek hazudnak. Ezért 35 tanú meghallgatása, egy kimerítő és alapos, több száz oldalas nyomozati anyagot eredményező vizsgálat eredményeképpen nem gyanúsították meg az igazgatót" - ismertette a politikus.

Lázár János az ellenzéket is kritizálta, amiért álláspontja szerint abuzált gyermekekből próbálnak politikai tőkét kovácsolni. Ugyanakkor bírálta a kegyelmi ügy szereplőit is.

"Nincs fölmentés a kegyelmi döntésre, nincs fölmentés az igazságügyi miniszter ellenjegyzésére, ezek olyan hibák, amelyeket nem lehet kimenteni. Ezért mindegy, hogy mi volt az ok, mert nincs olyan ok, ami miatt kegyelmet lehetett volna adni. Nem kaphatott volna kitüntetést és nem kaphatott volna kegyelmet, nem létezik olyan ok. De

szigorítani fogunk a felügyeleten, jogszabályokon, az összes intézmény átvizsgálására sor kerül, és annak átgondolására is, hogy kik lehetnek ezeknek az intézményeknek a vezetői.

Az azért egy fontos és súlyos kérdés lesz, és meg fogja osztani a társadalmat, hogy amikor a Fővárosi Önkormányzat 2010 előtt ezt az embert kinevezte, akkor ők pontosan tudták, hogy homoszexuális" - mondta Lázár János. Szerinte társadalmi vitát kell folytatni arról, hogy homoszexuális ember vezethet-e gyermekvédelmi intézményt, azt azonban tagadta, hogy ez a felvetés a pedofília és a homoszexualitás összemosása lenne.

Személyes véleményeként kifejtette még, hogy "Vásárhelyi Jánosnak a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak". Emellett bántja és dühíti, hogy Kónya Endre - "akinek szintén a börtönben és nem presbitériumban volna a helye" - házi őrizetbe került viszonylag hamar. Ezek a problémák a jövőre nézve jogalkotással megoldhatók, a múltra nézve viszont nem - hangoztatta.

Szerinte a kegyelmi ügyeknek átláthatóbbaknak kellene lenniük, ezzel eddig azért nem volt probléma, mert a köztársasági elnökök nem éltek a kegyelmi jogukkal ilyen sűrűn.

Lázár János felidézte, hogy a miniszterelnök vizsgálatot rendelt el, amely minden gyermekotthonra kiterjed. "Tűzzel-vassal tárjuk fel, minden akadályt elhárítva egészen 2011-ig, illetve 1991-ig visszamenőleg ennek az intézménynek a működését, a törvénytelenségek vélhető sorozatát" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×