eur:
398.16
usd:
371.89
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Lázár János építési és közlekedési miniszter sajtótájékoztatót tart a minisztériumában 2024. február 29-én. Március 1-jével a magyar közlekedésben új időszámítás kezdődik, a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több, mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Lázár János: egy ilyen embernek a "börtönben kellene megrohadnia"

Lázár János akár a halálbüntetést is el tudná képzelni a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója ügyében. Az építési és közekedési miniszter egy más témájú sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy társadalmi vitát kell folytatni arról, hogy egy homoszexuális ember vezethet-e gyermekvédelmi intézményt.

Nincs mentség a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának bűncselekményére, és bár itt akár a halálbüntetés lehetősége is felmerülhetne, de a börtönből soha nem lenne szabad elengedni a gyermekek molesztálóját. Erről Lázár János építési és közlekedési miniszter beszélt, aki közölte, hogy a legutóbbi kormányülésen is téma volt ez az ügy.

"Pintér Sándor belügyminiszter úr tett jelentést arról, hogy mi történt 2011-ben. Erről meghallgattunk egy beszámolót, melynek lényege, hogy a nyomozás kapcsán kimerítő vizsgálatot végzett el a nyomozóhatóság. Harmincöt tanút hallgattak meg. Megdöbbentő módon a pszichológusok azt mondták, hogy a gyerekek nem mondanak igazat, és az intézményben dolgozó pedagógusok is azt mondták, egybehangzóan, hogy a gyerekek hazudnak. Ezért 35 tanú meghallgatása, egy kimerítő és alapos, több száz oldalas nyomozati anyagot eredményező vizsgálat eredményeképpen nem gyanúsították meg az igazgatót" - ismertette a politikus.

Lázár János az ellenzéket is kritizálta, amiért álláspontja szerint abuzált gyermekekből próbálnak politikai tőkét kovácsolni. Ugyanakkor bírálta a kegyelmi ügy szereplőit is.

"Nincs fölmentés a kegyelmi döntésre, nincs fölmentés az igazságügyi miniszter ellenjegyzésére, ezek olyan hibák, amelyeket nem lehet kimenteni. Ezért mindegy, hogy mi volt az ok, mert nincs olyan ok, ami miatt kegyelmet lehetett volna adni. Nem kaphatott volna kitüntetést és nem kaphatott volna kegyelmet, nem létezik olyan ok. De

szigorítani fogunk a felügyeleten, jogszabályokon, az összes intézmény átvizsgálására sor kerül, és annak átgondolására is, hogy kik lehetnek ezeknek az intézményeknek a vezetői.

Az azért egy fontos és súlyos kérdés lesz, és meg fogja osztani a társadalmat, hogy amikor a Fővárosi Önkormányzat 2010 előtt ezt az embert kinevezte, akkor ők pontosan tudták, hogy homoszexuális" - mondta Lázár János. Szerinte társadalmi vitát kell folytatni arról, hogy homoszexuális ember vezethet-e gyermekvédelmi intézményt, azt azonban tagadta, hogy ez a felvetés a pedofília és a homoszexualitás összemosása lenne.

Személyes véleményeként kifejtette még, hogy "Vásárhelyi Jánosnak a börtönben kellene megrohadnia, és minden pedofilnak". Emellett bántja és dühíti, hogy Kónya Endre - "akinek szintén a börtönben és nem presbitériumban volna a helye" - házi őrizetbe került viszonylag hamar. Ezek a problémák a jövőre nézve jogalkotással megoldhatók, a múltra nézve viszont nem - hangoztatta.

Szerinte a kegyelmi ügyeknek átláthatóbbaknak kellene lenniük, ezzel eddig azért nem volt probléma, mert a köztársasági elnökök nem éltek a kegyelmi jogukkal ilyen sűrűn.

Lázár János felidézte, hogy a miniszterelnök vizsgálatot rendelt el, amely minden gyermekotthonra kiterjed. "Tűzzel-vassal tárjuk fel, minden akadályt elhárítva egészen 2011-ig, illetve 1991-ig visszamenőleg ennek az intézménynek a működését, a törvénytelenségek vélhető sorozatát" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

DK-s pártalapító küldte el Gyurcsány Ferencet

A Facebook-oldalán posztolt Leel-Őssy Gábor, a 2010-es pártalapítók egyike, aki a 2022-es választáson az ellenzéki összefogás képviselőjelöltje volt. Azt ajánlott a Gyurcsány Ferencnek, hogy megírhatná első könyvét
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×