eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Peter Cade/Getty Images

Fontos bejelentést tett az államtitkár a gyermekvédelemmel kapcsolatban

Összesen 530 hazai intézményben indult soron kívüli vizsgálat – beleértve az egyházi és civil fenntartású intézményeket is. A cél, hogy bármilyen olyan kockázatot ki tudjanak szűrni, amelyek veszélyt jelenthetnek a gyermekek számára.

Többnapos, komplex vizsgálat alá vetik a gyermekvédelmi intézmények vezetőit, az eredmény kiértékelését pedig informatikai rendszer segíti – mondta az M1-en a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence kiemelte: a módszertant olyan szakemberek állították össze, akik ismerik minden területét a gyermekvédelemnek. A cél, hogy bármilyen kockázatot ki tudjanak szűrni, ami a gyermekek számára veszélyt jelenthet.

„Az első nap ellenőrzött körülmények közötti tesztelésből áll, a másodikon pedig egyéni és csoportos gyakorlatokon kell részt venniük a vezetőknek” – tette hozzá az államtitkár. Úgy fogalmazott, a csoportos gyakorlat részeként

konfliktushelyzetbe kerül a vezető, melynek megoldását ötven különböző szempont alapján vizsgálják.

A szakemberek kétnapos vizsgálat alapján készítik el az első elemzést – több szempontot is figyelembe véve. A harmadik fázisban pszichológiai mélyinterjút készítenek az érintetettekkel. Rétvári Bence közölte: a vizsgálatnak sok síkja van, így a felmerülő problémákat külön is tudják vizsgálni. „Nem kockáztathatunk, a gyermekeket védenie kell ezeknek az intézményeknek” – hangsúlyozta a politikus.

Összesen 530 hazai intézményben indult soron kívüli vizsgálat – beleértve az egyházi és civil fenntartású intézményeket is.

A márciusban és áprilisban zajló vizsgálatok a korábban ki nem derült gyermekbántalmazások vagy szexuális visszaélések feltárását szolgálják.

Az államtitkár elmondta: minél előbb meg kell találni az érintetteket, és börtönbe kell küldeni azokat, akik „pedofil hajlamuk miatt mentek be ezekbe az intézményekbe, és így próbáltak gyermekek közelébe kerülni”. Hozzátette: ilyen nem történhet meg, mert megfogalmazása szerint „pedofiloknak nincs kegyelem”, azonnal büntetőeljárást kell indítani velük szemben.

Rétvári Bence kifejtette: az elmúlt tíz évben arra törekedtek, hogy a gyermekvédelemben több forrás álljon rendelkezésre. Kiemelte: amikor ezt a területet átvették, éves szinten 40 milliárd forintot fordított az állam gyermekvédelemre, ma ez az összeg 127 milliárd forint. Hozzátette: a szigorúbb büntetőeljárások is eredményre vezettek, hiszen 2010 óta nyolcszorosára nőtt a börtönbe küldött pedofilok száma. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy még a tavaszi ülésszakban az Országgyűlés elé kerül a gyermekvédelmi törvény szigorítása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×