eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

Rekord kártérítést kapott egy óvodai baleset áldozata

A balesetet szenvedett kisfiú súlyos, maradandó károsodásokat szenvedett, az intézmény nem tudja, honnan tudná előteremteni a pénzt.

Rekordösszegű, 265 millió forintos kártérítést és havi 1,8 millió forintos járadékot ítéltek meg egy lebénult fiú családjának - számolt be róla az RTL. Az eset még 2013-ban történt, amikor egy fővárosi óvoda udvarán állva tízóraiztak a gyerekek, és egy akkor hároméves kisfiú félrenyelt egy répadarabot. Az óvónő megpróbált segíteni a gyereken, de nem tudott, és a kiérkező mentőknek újra kellett őt éleszteni.

Az újraélesztés ugyan sikerült, de addigra a kisfiú súlyos oxigénhiányos állapotba került, végtagjai lebénultak és értelmileg is sérült, folyamatos felügyeletre szorul.

A gyerek édesanyja a csatornának elmondta, azóta sem tudta feldolgozni a történteket. A család tönkrement, a szülők azóta elváltak, az anya elköltözött a sérült fiúval Németországba.

Hét éve indult a per, a bíróság már korábban megállapította, hogy kulturált étkeztetéssel elkerülhető lett volna a baleset, a mostani jogerős döntés a kártérítés összegéről született. A családot képviselő ügyvéd szerint három tényező miatt lett ilyen magas a kártérítés összege, illetve a járadék:

  1. sok idő telt el a baleset óta, a felmerülő költségek azóta rakódtak egymásra,
  2. az esetnek nagyon súlyos következményei lettek,
  3. valamint - az ügyvéd véleménye szerint - az inflációs környezetben az emberi élet és egészség megtartotta az értékét.

Az óvodát képviselő ügyvéd ellenben abszurdnak tartja a kártérítést, és elmondása szerint a Kúriához fognak fellebbezni a döntés miatt. Elmondása szerint ha ott is helybenhagyják a döntést, úgy elfogadja, viszont akkor innentől kezdve elvárja, hogy a jövőben minden bíróság hasonló összegeket ítéljen meg. Az intézmény egyelőre nem tudja, miből tudná kifizetni a kártérítést és a járadékot, nem tartják kizártnak, hogy a kormányhoz fordulnak segítségért.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.

Mészáros Krisztofer összetettben döntőre esélyes - percről percre az olimpiáról

Péntek este hivatalosan is megnyitották a 2024-es párizsi olimpiai játékokat, szombaton pedig már jó pár magyar sportoló is versenybe száll. Kézilabda, vízilabda, vívás, úszás, torna, sportlövészet, kerékpár, evezés, asztalitenisz - mindben szurkolhatunk a magyaroknak. Milák Kristóf repülőre ül. Már zajlanak az evezősök versenyei.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×