eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

Rekord kártérítést kapott egy óvodai baleset áldozata

A balesetet szenvedett kisfiú súlyos, maradandó károsodásokat szenvedett, az intézmény nem tudja, honnan tudná előteremteni a pénzt.

Rekordösszegű, 265 millió forintos kártérítést és havi 1,8 millió forintos járadékot ítéltek meg egy lebénult fiú családjának - számolt be róla az RTL. Az eset még 2013-ban történt, amikor egy fővárosi óvoda udvarán állva tízóraiztak a gyerekek, és egy akkor hároméves kisfiú félrenyelt egy répadarabot. Az óvónő megpróbált segíteni a gyereken, de nem tudott, és a kiérkező mentőknek újra kellett őt éleszteni.

Az újraélesztés ugyan sikerült, de addigra a kisfiú súlyos oxigénhiányos állapotba került, végtagjai lebénultak és értelmileg is sérült, folyamatos felügyeletre szorul.

A gyerek édesanyja a csatornának elmondta, azóta sem tudta feldolgozni a történteket. A család tönkrement, a szülők azóta elváltak, az anya elköltözött a sérült fiúval Németországba.

Hét éve indult a per, a bíróság már korábban megállapította, hogy kulturált étkeztetéssel elkerülhető lett volna a baleset, a mostani jogerős döntés a kártérítés összegéről született. A családot képviselő ügyvéd szerint három tényező miatt lett ilyen magas a kártérítés összege, illetve a járadék:

  1. sok idő telt el a baleset óta, a felmerülő költségek azóta rakódtak egymásra,
  2. az esetnek nagyon súlyos következményei lettek,
  3. valamint - az ügyvéd véleménye szerint - az inflációs környezetben az emberi élet és egészség megtartotta az értékét.

Az óvodát képviselő ügyvéd ellenben abszurdnak tartja a kártérítést, és elmondása szerint a Kúriához fognak fellebbezni a döntés miatt. Elmondása szerint ha ott is helybenhagyják a döntést, úgy elfogadja, viszont akkor innentől kezdve elvárja, hogy a jövőben minden bíróság hasonló összegeket ítéljen meg. Az intézmény egyelőre nem tudja, miből tudná kifizetni a kártérítést és a járadékot, nem tartják kizártnak, hogy a kormányhoz fordulnak segítségért.

Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×