eur:
392.7
usd:
362.03
bux:
72745.29
2024. július 25. csütörtök Jakab, Kristóf
Aerial view Sunrise Scene of Budapest with Hungarian parliament building in Hungary
Nyitókép: Ratnakorn Piyasirisorost/Getty Images

Rendkívüli parlamenti ülés: biztossá vált a legvalószínűbb forgatókönyv

Rendkívüli ülést tart az Országgyűlés hétfőn az ellenzék kezdeményezésére.

A rendkívüli ülést az MSZP kezdeményezte, elsősorban azért, hogy a parlament minél hamarabb jóváhagyja Svédország csatlakozását a NATO-hoz – mondta az InfoRádióban Tóth Bertalan szocialista frakcióvezető. „Az elmúlt időszakban a Fidesz indokai mindig változóban voltak, delegációt is küldtek, de eljött az ideje, hogy végre Magyarország érdekét tartsuk szem előtt” – fogalmazott.

A kormány támogatja Svédország NATO-tagságát, de annak jóváhagyása már az országgyűlési képviselőkön múlik – mondta a tavaly decemberi (évzáró) Kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnök, aki szerint

a magyar képviselőknek „nincs nagy gusztusuk” a döntéshez.

„Aminek az az oka, hogy amikor a finnek csatlakozását jóváhagyta a magyar parlament, a rá következő napon Finnország kormánya beperelte Magyarországot az unióban egy másik ügyben. Meg kell érteni a képviselőket is” – fogalmazott.

A legutóbbi – február elsejei – Kormányinfón elhangzottak alapján arra lehetett gyanakodni, hogy egyáltalán nem biztos, hogy meglesz a többség a svéd NATO-csatlakozás magyar jóváhagyásához. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, nem azt tartja lényegesnek, hogy rendkívüli, vagy rendes ülésen történik a döntés, hanem azt, hogy addig azok a bizalomerősítő lépések megtörténjenek, ami után valamennyi képviselő, vagy legalábbis a képviselők több mint kétharmada jó szívvel tudja támogatni Svédország NATO-csatlakozását. „Meghívtuk a svéd miniszterelnököt, ha fontos az a svédeknek, akkor nyilván eljönnek Budapestre, vagy legalábbis tesznek olyan lépéseket, amelyek oda vezetnek, hogy jó szívvel tudja egy magyar országgyűlési képviselő megszavazni Svédország belépését a NATO-ba” – fogalmazott.

Az Országgyűlés rendkívüli ülése hétfő délután 1 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően kerülne napirendre a svéd NATO-tagság ügye, sőt az aktív eutanázia magyarországi engedélyezésének témája, illetve az akkumulátorgyárak munkaügyi ellenőrzéséről szóló indítvány is.

A Fidesz-frakció viszont már pénteken közölte az atv.hu megkeresésére, hogy

a kormánypártok nem vesznek részt a rendkívüli ülésen,

mert „a zárószavazással megvárjuk a két miniszterelnök találkozóját”. Az ülés határozatképtelen lesz és a napirend előtti felszólalások után rögtön véget is fog érni.

A parlament rendes, tavaszi ülésszaka február 26-án kezdődik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Elfogytak a német hírszerzők, súlyos a munkaerőhiány, pedig feladat az lenne

Nem csak a sokasodó munka jelent komoly kihívásokat a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (Bundesnachrichtendienst – BND) számára. Legfrissebb adatok szerint a hivatal súlyos munkaerőhiánnyal küzd, ami megnehezíti a külföldi hírszerzést. Ráadásul bizonyos törvényi korlátozások sem kedveznek a munkaerő toborzásának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.26. péntek, 18:00
Sós Csaba
a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 25. 21:51
×
×
×
×