eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő (b) és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozóján Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetőit hívta meg az EPC tanácskozására.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A svéd miniszterelnök mégis szívesen Budapestre jönne

Ulf Kristersson először Brüsszelben találkozik Orbán Viktorral, de a svéd kormányfő szerint a NATO-tagságról nincs mit tárgyalni többé.

A svéd miniszterelnök azt mondta pénteken a TV4 svéd televízióban, hogy szívesen látogat Budapestre, hogy különböző ügyekről tárgyaljon, de előbb Brüsszelben lesz egy találkozója Orbán Viktorral, "ahol elkezdhetjük a megbeszéléseket".

Esetleges budapesti látogatásáról azt mondta, hogy "kell találni egy időpontot, az ilyen dolgokat általában nem sietve intézzük. Úgy gondolom, hogy mindkettőnk naptára nagyon zsúfolt".

A svéd miniszterelnök szerint Svédországnak és Magyarországnak sok megvitatandó ügye van, de Svédország NATO-tagságát illetően nincs miről tárgyalniuk.

"A NATO-tagságról nincs mit tárgyalni többé. Ezzel szemben megvitathatjuk például, hogy NATO-tagként miként tudunk a legjobban együttműködni" - mondta Ulf Kristersson.

A svéd kormányfő azt mondta, hogy Svédország nem tesz semmi új ígéretet a NATO-t illetően. "Nincsenek napirenden olyan követelések, amelyek a NATO-tagsággal függenének össze" - fogalmazott.

Azonban a két ország sok mindent megvitathat, közte a NATO-n belüli együttműködést, a leendő magyar EU-elnökséget, Ukrajna támogatását vagy azt, miként lehet a legtöbbet kihozni abból, hogy a két ország légiereje ugyanazt a vadászgépet használja, a svéd JAS Gripent.

Kristersson nem bocsátkozott jóslásba arról, hogy országa pontosan mikor válik a védelmi szövetség 32. tagjává, de azt mondta, hogy várhatóan "nagyon hamar".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×