eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem tartható népszavazás az eutanáziáról, megvan, hogy miért

Karsai Dániel sorstársai csalódottságuknak adtak hangot a helyszínen, az NVB elnöke arra mutatott, hogy nem általában az eutanáziáról, hanem az asszisztált öngyilkosságról szóltak a benyújtott kérdések, ez pedig Alaptörvénybe ütközne.

Megtartotta csütörtökön azt az ülését a Nemzeti Választási Bizottság, amelyen arról döntöttek, hogy lehessen-e népszavazást kiírni az eutanázia kérdésében.

A döntés megszületett: nem lehetséges ez, mivel az igenek győzelme által előálló jogi helyzet sérteni az Alaptörvényt - tudósít a HVG.hu.

A referendum tétje az lett volna, kaphassanak-e a jelenlegi szabályokkal szemben büntetlenséget bizonyos esetekben az aktív eutanáziát segítők.

A kérdés Karsai Dániel sorsa indukálta, aki ALS-ben, visszafordíthatatlan izomsorvadásos betegségben szenved, ő kezdeményezte, hogy lehessen joga életvégi döntést hoznia külső segítséggel negatív jogkövetkezmény nélkül.

Az ülésen Karsai Péter, Karsai Dániel testvére is felszólalt, amellett érvelt, hogy lehessen népszavazás, mivel az ügy megmozgatta az egész társadalmat, és úgy látja, az emberek ki akarják fejezni a véleményüket erről.

Sasvári Róbert, a bizottság elnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a kérdések nem az eutanáziáról szólnak általában, hanem kifejezetten az asszisztált öngyilkosság törvényi tényállásáról. Szerinte a Btk. az Alaptörvény sérelme nélkül nem módosulhatna a szükséges mértékben, így nem is írható a kérdésben népszavazás.

Az ülés után tartott helyszíni sajtótájékoztatón néhány érintett beteg könnyek közt számolt be csalódottságáról.

A benyújtott, most leszavazott kérdések a következők voltak:

  1. Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó, és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen halálos betegségben szenvednek és az állapotukban nem várható javulás?
  2. Akarja-e ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon, teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×