eur:
389.54
usd:
358.92
bux:
66331.21
2024. február 26. hétfő Géza
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abdullah Shahid Maldív-szigeteki külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. május 11-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Szijjártó Péter: az Orbán Viktorral való találkozót Petro Porosenko kezdeményezte

A külgazdasági- és külügyminisztert az Országházban a hétvégén nyilvánosságra került találkozótervről is kérdezték.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az ukrán titkosszolgálat néhány napja nem engedte külföldre utazni Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott volna, és így fennállt a veszélye, hogy a találkozót Oroszország eszközként használja fel. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár minderre úgy reagált, hogy "Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz".

Szijjártó Pétert is megkérdezték az ügyről, amikor az Országgyűlés külügyi bizottságában az éve meghallgatása zajlott. Mint a tárcavezető a Telex cikke szerint elmondta, Orbán Viktor bárkivel szívesen tárgyal, így van ez akár korábbi külföldi állami vezetőkkel is. "Nem akarnak gátjai lenni ilyen találkozóknak" – fogalmazott. A hvg.hu szerint hozzátette: azt pedig, hogy "az ukránok milyen belpolitikai leszámolási műveletekben vannak, nem a mi dolgunk".

A külügyminiszter szerint a találkozót Petro Porosenko kezdeményezte.

Arra nem tért ki, hogy mi lett volna a meg nem valósult találkozó témája: "ilyen sci-fibe ne menjünk bele", mondta.

A miniszter bizottsági meghallgatásán arról beszélt, szerinte a hidegháború után a globális biztonság most van a legrosszabb állapotban. Három biztonsági kihívást sorolt fel – erről ítt írtunk.

Egy esetleges Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij elnök közti találkozóval kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter elmondta: egy ilyen a találkozót elő kell készíteni, kell, hogy legyen jelentősége, eredménye és mondanivalója - írta a hvg.hu. Szijjártó Péter elmondása szerint attól tart, “hogyha ma találkozna mindenfajta előkészítés nélkül a magyar miniszterelnök az ukrán elnökkel, annak a találkozónak nem lenne eredménye” (.), mert azok az ukrán döntések, az az ukrán magatartás, amelyet az elmúlt időszakban látunk, az nem abba az irányba mutat, hogy egy ilyen találkozón megnyugtató eredmény születhet. Tehát mi szívesen állunk természetesen a magas szintű magyar-ukrán párbeszéd előtt, amennyiben az megfelelő módon elő van készítve”.

Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy megkeresték őt azzal, fogadja a miniszterelnök-helyettes telefonhívását, igent mondott, de aztán a beszélgetést mondták. Ugyanez történt, amikor azzal keresték meg, hogy fogadja az ukrán elnöki hivatal vezetőjét.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

Orbán Viktor a parlamentben: sűrű nap áll előttünk

A miniszterelnök napirend előtti szónoklatával indult a tavaszi parlamenti félév. Az első ülésen választanak új köztársasági elnököt és hagyhatják jóvá a honatyák Svédország NATO-csatlakozásának magyar támogatását. Tartson velünk, az eseményeket folyamatosan közvetítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.26. hétfő, 18:00
Csizmadia Ervin
a Méltányosság Politikaelemző Központ igazgatója
Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma- Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma- Interaktív online előadás

A sikeres kereskedőket a sikertelenektől az választja el, hogy hol lépnek be és hol lépnek ki a pozícióból. Senkinek nincs jövőbe látó szemüvege, de a fontos szintek azonosításával sokat javíthatunk esélyeinken a tőzsdeparketten. De miért ilyen fontosak? A hosszú távon is profitábilis kereskedési stratégiák alappillére a támasz-ellenállás, erre célszerű minden kereskedőnek felépítenie a belépési és kilépési rendszerét. Ezen szintek figyelmen kívül hagyása mellett nem érhetsz el konzisztens eredményt, hiszen a kockázatkezelésben is meghatározó szerepet töltenek be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×