eur:
389.12
usd:
363.64
bux:
68262.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Abdullah Shahid Maldív-szigeteki külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. május 11-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Szijjártó Péter: az Orbán Viktorral való találkozót Petro Porosenko kezdeményezte

A külgazdasági- és külügyminisztert az Országházban a hétvégén nyilvánosságra került találkozótervről is kérdezték.

Ahogy arról az Infostart is beszámolt, az ukrán titkosszolgálat néhány napja nem engedte külföldre utazni Petro Porosenko volt ukrán elnököt, mert Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozott volna, és így fennállt a veszélye, hogy a találkozót Oroszország eszközként használja fel. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár minderre úgy reagált, hogy "Magyarország nem kíván asszisztálni Zelenszkij elnök belső politikai leszámolásaihoz".

Szijjártó Pétert is megkérdezték az ügyről, amikor az Országgyűlés külügyi bizottságában az éve meghallgatása zajlott. Mint a tárcavezető a Telex cikke szerint elmondta, Orbán Viktor bárkivel szívesen tárgyal, így van ez akár korábbi külföldi állami vezetőkkel is. "Nem akarnak gátjai lenni ilyen találkozóknak" – fogalmazott. A hvg.hu szerint hozzátette: azt pedig, hogy "az ukránok milyen belpolitikai leszámolási műveletekben vannak, nem a mi dolgunk".

A külügyminiszter szerint a találkozót Petro Porosenko kezdeményezte.

Arra nem tért ki, hogy mi lett volna a meg nem valósult találkozó témája: "ilyen sci-fibe ne menjünk bele", mondta.

A miniszter bizottsági meghallgatásán arról beszélt, szerinte a hidegháború után a globális biztonság most van a legrosszabb állapotban. Három biztonsági kihívást sorolt fel – erről ítt írtunk.

Egy esetleges Orbán Viktor miniszterelnök és Volodimir Zelenszkij elnök közti találkozóval kapcsolatban a külgazdasági és külügyminiszter elmondta: egy ilyen a találkozót elő kell készíteni, kell, hogy legyen jelentősége, eredménye és mondanivalója - írta a hvg.hu. Szijjártó Péter elmondása szerint attól tart, “hogyha ma találkozna mindenfajta előkészítés nélkül a magyar miniszterelnök az ukrán elnökkel, annak a találkozónak nem lenne eredménye” (.), mert azok az ukrán döntések, az az ukrán magatartás, amelyet az elmúlt időszakban látunk, az nem abba az irányba mutat, hogy egy ilyen találkozón megnyugtató eredmény születhet. Tehát mi szívesen állunk természetesen a magas szintű magyar-ukrán párbeszéd előtt, amennyiben az megfelelő módon elő van készítve”.

Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy megkeresték őt azzal, fogadja a miniszterelnök-helyettes telefonhívását, igent mondott, de aztán a beszélgetést mondták. Ugyanez történt, amikor azzal keresték meg, hogy fogadja az ukrán elnöki hivatal vezetőjét.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×