eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A snowplow clears a city street during a very heavy snowfall.
Nyitókép: shaunl/Getty Images

Intenzív havazás érkezik, figyelmeztetést adtak ki

A meteorológiai előrejelzések alapján hétfő éjfél után jelentős, intenzív havazás várható több északi vármegyében. A legtöbb, akár 15 centiméternyi hó Borsod-Abaúj-Zemplénben és azon belül is a magasabban fekvő területeken várható. A Magyar Közút közölte: munkagépei minden érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni, de a folyamatos havazás miatt időszakosan téliesebb útviszonyokra számíthatnak a közlekedők.

A legfrissebb előrejelzések alapján hétfő éjféltől intenzív havazásba vált át az idő az ország északi, északkelet tájain, egész kedden csapadék várható. Tehát Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében kell havazásra számítania a közlekedőknek. Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén magasabban fekvő területein 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat néhány órán belül, de síkvidéki területeken is nagyságrendileg hasonló, 5-10 centiméternyi várható.

A közútkezelő a félreértések elkerülése és a biztonságos közlekedés érdekében összeszedett néhány fontos tudnivalót is.

A cég munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy a friss hó letapadását igyekezzenek tompítani. De ez nem jelenti azt, hogy a kiszórt só minden frissen hullott havat azonnal elolvasztana, hiszen

jelentős mennyiségű hó várható, néhány óra alatt.

A havazásban érintett északi, északkeleti országrészben nagyjából 25 mérnökségről, tehát telephelyről fognak majd elindulni a gépek – összesen 180 -, hogy közel 8500 kilométernyi fő- és mellékúton beavatkozzanak. Tehát ennyi gépnek kell eljutni ekkora területre és több száz településen átvezető országos útra (a belterületi utak többsége az önkormányzatok, míg az M25, M3 és M30 koncessziós társaság kezelésébe tartozik).

Egy munkagép fordulóköre nagyjából 2-4 óra, ennyi kell a rakodáshoz (só és üzemanyag felvétel), a célterületre való kijutáshoz, majd onnan a telephelyre való visszatéréshez. Ennyi idő alatt több centiméternyi friss hó hullhat, így ezeket a munkákat újra és újra meg kell majd ismételni, mindaddig, amíg a havazás el nem áll.

Ütemezetten, folyamatosan, teljes kapacitással végzik majd a síkosságmentesítési és hóeltakarítási munkákat. Ezek akkor fejeződnek be, míg minden út fekete nem lesz.

Hozzátették még, hogy "nem lesz minden autós előtt egy hókotró, lesz olyan munkagép, ami felemelt hóekével fog haladni, amelynek nagyon egyszerű és praktikus okai lesznek - ehhez magyarázatot szövegben itt, videóban itt kínálnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×