eur:
389.75
usd:
365.2
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Pixabay

Megdöbbentő adat: elmagányosodik Budapest

A fővárosban élők csaknem 40 százaléka egyedülálló, és zuhan a születésszám is – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. Szakáli István Loránd stratégiai igazgató szerint Budapest továbbra is jelentős vonzerővel bír, a demográfiai folyamatokban viszont messze alulteljesít.

Október első felében jelentek meg a népszámlálás végleges adatai, amelyek Szakáli István Loránd szerint egy alapvető ellentmondásra mutatnak rá. Az ország továbbra is meglehetősen Budapest-központú, itt él az ország lakosságának 18 százaléka, itt van a működő tőke 54 százaléka, a felsőoktatási intézmények több mint fele, itt él a legtöbb egyetemi hallgató (55 százalék) és oktató. A fővárosban vannak a legjobban fizető állások, Budapesten 140 százaléka az egy főre jutó GDP az EU átlagának, miközben a legszegényebb vármegyékben ez az adat alig közelíti meg az 50 százalékot.

Ugyanakkor demográfiai téren Budapest alulteljesít, a gyermekvállalási adatok nem jók. Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány stratégiai igazgatója szerint 2011-hez képest Budapest lakossága is csökkent (2,5 százalék), ennek ellenére itt él a legtöbb szülőképes korú nő (15-49 éves); hiába nőtt tíz év alatt 5,6 százalékkal az élve születések száma országosan, Budapesten ez az adat –11 százalékos.

"Ha Budapestet vármegyének vennénk, a 19 vármegyéből 11 vármegyében volt élveszületésszám-növekedés, a leghangsúlyosabb csökkenés Budapesten volt" – húzta alá Szakáli István Loránd.

Ezenkívül Budapesten él a legtöbb nőtlen férfi és a legtöbb hajadon hölgy. "Az arányuk eléri a 40 százalékot, miközben az országos átlag csupán 35 százalék" – mutatott rá.

A nagycsaládok aránya is Budapesten a legalacsonyabb, miközben ugyanitt a legnagyobb az aránya az "egykézőknek".

Hogy elmagányosodásra utal-e az az adat, hogy az egyszemélyes háztartások aránya – 45 százalék az országos átlag 25 százalék helyett – is Budapesten a legmagasabb, azt mondta: úgy tűnik, hogy a világvárosi létforma itt is nagyon jellemző, és együtt jár szociális izolációval.

"Jellemző, hogy az emberi, baráti, munkahelyi kapcsolatok nagyon felületesek, és jellemző, hogy a kapcsolattartás a közösségi platformokra korlátozódik. Ez azzal jár, hogy sok az egyedül élő ember, sokan küzdenek a pártalálás nehézségével" – nyomatékosította Szakáli István Loránd.

Az a tendencia ráadásul, hogy miután valaki Budapesten párt talál magának, elköltözik a fővárosból, a gyermekvállalás színtere már egy másik település.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

A GoPro betiltatna egy kínai kamerát az USA-ban

Az Egyesült Államok Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága (USITC) bejelentette, hogy vizsgálatot kezdeményez a GoPro Inc. által felvetett aggályok nyomán. A vádak szerint egy kínai cég, az Arashi Vision, amely az Insta360 márkanevű kamerák gyártója, megsértette a GoPro kamera- és kamerarendszerre vonatkozó szabadalmait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×