eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: https://www.facebook.com/pg/orszagos.kektura

Itt a Kéktúrázás Napja – a számok azt mutatják, hogy a Kék Kör menő

Október 14. a Kéktúrázás Napja. Farkas Péter, a szervező Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs és informatikai igazgatója az InfoRádióban elmondta: idén minden korábbinál többen, csaknem négyezren jelentkeztek, hogy bejárják a Kék Kör valamelyik szakaszát.

Tavaly 3300-an kéktúráztak egyszerre a Kéktúrázás Napján, akkor 143 túracsoportban járták végig a Kék Kört, idén ez a szám csaknem 4000-re kúszik fel – közölte Farkas Péter. A Kéktúrázás Napját szervező Magyar Természetjáró Szövetség kommunikációs igazgatója szerint az időjárás is kedvező, és univerzális elvárás nincs: a teljes Kék Kör majdnem 2600 kilométer hosszú, ezt bontják napi szakaszokra.

"Ez voltaképpen egy ad hoc szakaszolás, nem hivatalos, kifejezetten a kéktúrázás kedvéért készítettük három éve, merthogy ez a negyedik Kéktúrázás Napja" – magyarázta.

A távok nagyon változatosak, vannak kifejezetten rövidek, például a Balaton-felvidéken egy 8 kilométeres szakasz, amelyet így a gyerekes családoknak ajánlanak. Vannak 30 kilométer fölé nyúló szakaszok is, például az Alföldön, a kettő között változnak a túrák, mindenki azt a szakaszt teljesíti, amelyikre regisztrált; természetesen nem kényszer, mindenki jókedvéből túrázik.

"Aki ki szeretne szállni útközben, vagy nem szeretne végigjönni, megteheti" – tette hozzá.

Egyénileg lehet jelentkezni a szakaszokra, vezetett túrákról van szó.

"Ez is az egyik előnye ennek, hogy ne csak a rutinos túrázóknak szóljon, mindenki egy-egy jó hangulatú eseményen pótolhatja a hiányzó bélyegzőlenyomatát vagy aki csak kacérkodik, hogy végigmegy, kedvet kapjon. Biztonságos, nem téved el senki, kérdezni is lehet."

Vannak olyan szakaszok, amelyekre turistaegyesületek vagy azok rutinos tagjai jelentkeztek, ők teszik ki a csoport zömét, de vannak teljesen egyéniek is.

Ez egy ingyenes rendezvény, de a csoportok létszáma korlátozott, maximum 50 fő lehet, azért, hogy ne kelljen túl sok emberre odafigyelni, és haladni is lehessen. De egyébként is látják a nevezések alapján, hogy hányan vannak, lehet az is, hogy nem mindenki kel útra, aki regisztrált, de a túravezetőktől megy visszajelzés a központba, így lesznek pontos számok.

A koronavírus-járvány bezártsága nagy lendületet hozott a túrázásnak, az elmúlt években 10-20 ezer hivatalos igazolófüzeteket adtak el a kéktúrához, ami "egy bődületesen nagy szám", tekintve, hogy az elmúlt 71 éve 9070-en teljesítették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×