eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Vitézy Dávid a vágányzárról: a MÁV kapkodott, lehetett volna jobb megoldás is

A korábbi közlekedési államtitkár szerint a vasúti menetrend átalakításával és több felkészülési idő biztosításával nem jött volna létre a mostani kaotikus helyzet a Budapest–Bécs vasútvonalon. Úgy véli, egész Európában szokatlan intézkedést hoztak az osztrákok azzal, hogy lekapcsolták a magyar vonalat a nyugati vasúthálózatról.

Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár azt mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában, hogy jelentős állapotromlás következett be a Budapest–Bécs vasútvonalon, ezért kapcsolták le az osztrákok a magyar vonalat a nyugati vasúthálózatról. Úgy fogalmazott, akut biztonsági helyzet valószínűleg nem volt, hiszen akkor nem járhattak volna 100 kilométer/órás sebességgel a vonatok.

A Budapesti Közlekedési Központ korábbi vezérigazgatója emlékeztetett, Lázár János építési és közlekedési miniszter augusztus végén arra utasította a MÁV vezetését, hogy azonnal kezdjék meg a helyreállítási munkálatokat a Budapest–Győr–Hegyeshalom-vonalon, ami után hozzáláttak a pályajavításhoz a szakemberek, de Vitézy Dávid szerint erre nem kaptak elég felkészülési időt.

A pályakarbantartási munkák miatt hétfő óta vágányzár van érvényben az érintett vasútvonalon. A közlekedési szakértő azt mondta, még az előző napon is lehetett látni olyan céges hirdetéseket a közösségi médiában, amelyek sofőröket kerestek a pótlóbuszokra. Hozzátette: az első napokban számos problémáról lehetett hallani:

nem biztosítottak megfelelő számban pótlóbuszt és eltévedések is voltak.

Néhány napon belül úrrá lettek a helyzeten, a kapacitásproblémák megoldása azonban valamivel több időt vett igénybe Vitézy Dávid meglátása szerint, de most már jár elég pótlóbusz. Úgy véli, arra sem jutott kellő felkészülési idő, hogy átalakítsák a vasúti menetrendet és szerinte a késéseket beszámítva korábban kellett volna elindítani a Bécsbe tartó vonatokat Budapestről.

Ez azonban nem történt meg, így az elmúlt időszakban folyamatosan félórás késéssel érkeztek meg a vonatok Magyarországról Ausztriába. Az osztrák állami vasúttársaság, az ÖBB ezt megelégelve döntött úgy, hogy levágja a magyar vonatokat a nyugat-európai hálózatról. Vitézy Dávid szerint

nagyon szokatlan intézkedést hoztak az osztrákok, nem tud arról, hogy történt-e egyáltalán ilyen korábban Európában.

„Nem mondom, hogy teljesen példátlan, de az biztos, nagyon szokatlan az, hogy két ilyen, egymással egyébként szorosan együttműködő vasúttársaság, mint az ÖBB és a MÁV a sajtón keresztül üzenget a másiknak, és az osztrákok így jelentik be, a Budapestről Münchenbe menő railjet vonatokat félbevágják Bécsben azért, hogy ne okozzanak Ausztrián belül további késéseket” – fejtegette.

Még a mostaninál is rosszabb lesz a helyzet

Az osztrák intézkedés október 25-éig lesz érvényben, ám utána sem javul a helyzet, hiszen

vágányzári utánváltás lesz október 27-től, ami azt jelenti, hogy semmilyen vonat nem fog járni Budapestről Bécsbe.

„A MÁV ennek a kapkodásnak az eredményeként teljeskörű vágányzárat tart több héten keresztül, ami azt jelenti, hogy nemcsak a már most sem közlekedő elővárosi vonatok nem fognak járni, hanem a nemzetközi vonatokat is leállítják” – magyarázta a korábbi államtitkár.

Úgy látja, ha több időt szántak volna a felkészülésre, lehetett volna olyan technológiákat találni és alkalmazni, amelyek biztosíthatták volna azt, hogy ne kelljen ilyen hosszú időre a teljes vasútvonalat lezárni. A nemzetközi vonatok október 27-étől Tatabányáról indulnak majd és várhatóan pótlóbuszokkal lehet majd eljutni Bécsbe.

Lesz-e elég forrás a fejlesztések folytatására?

Vitézy Dávid arról is beszélt a műsorban, hogy mostanra a Budapest–Belgrád vonalat kivéve minden kiemelt és fontos vasúti beruházás leállt Magyarországon. A készülő tízéves vasútfejlesztési koncepció ugyanakkor a szakértő szerint csupa olyan projektet tartalmaz, amiről már évek óta beszélnek. Úgy fogalmazott: örülne, ha a leállított fejlesztések újjáélednének, de jelenleg nem látja ennek a finanszírozási lábát.

A program mintegy hatezer milliárd forintnyi fejlesztést fogalmaz meg,

amit a volt államtitkár csak hosszabb távra vetítve tart reálisnak. „Ha a magyar vasutat mondjuk 20 év múlva el szeretnénk oda juttatni, ahol addigra már lesznek a csehek és a lengyelek és most vannak az osztrákok, akkor biztosan ilyen nagyságrendű pénz kell ebbe a rendszerbe” – jelentette ki.

Végül elmondta: eddig annyi pénz jutott a vasútfejlesztésekre, amennyit az Európai Unió biztosított, azonban ameddig az uniós forrásokat nem oldják fel, addig minden fejlesztés állni fog. Vitézy Dávid közölte: mivel egy-egy vasúti fejlesztés éveket vesz igénybe, a következő 3-5 év a források birtokában is nagyon nehéz lenne a magyar vasúthálózat számára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×