eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Izraeli zászlót égetnek Izrael ellen, a Gázai övezetben élő palesztinokat támogatva tüntető irániak Teheránban 2023. október 13-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, ahol 1300 ember életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások több mint 1500 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

A rendőrség megtiltotta a fővárosi palesztin-párti gyűlés megtartását - a nap hírei

Izrael elrendelte a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását. Újabb 105 embert, köztük 89 magyar és 16 külföldi állampolgárt menekített ki Izraelből a magyar légierő.

Elfogadhatatlannak nevezte a terrort reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök azt is közölte: Magyarország Izrael oldalán áll. Kijelentette: ha valakit terrortámadás ér, annak joga van ahhoz, hogy lépéseket tegyen, hogy ez még egyszer ne fordulhasson elő, még egyszer a saját állampolgárai ne essenek áldozatul terroristaakcióknak. Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarországon nem lehet terrorszervezetek mellett tüntetést tartani.

Újabb 105 embert, köztük 89 magyar és 16 külföldi állampolgárt menekített ki Izraelből a magyar légierő - jelentette be Szijjártó Péter Moszkvában. A tárcavezető arról számolt be, hogy az izraeli biztonsági helyzet továbbra is komoly aggodalomra ad okot, ezért a kormány legfontosabb célja és feladata a közel-keleti országban rekedt magyar állampolgárok minél előbbi biztonságos hazaszállítása.

Izrael elrendelte a Gázai övezet északi részének 24 órán belüli evakuálását. A rendelkezés értelmében a térségben élő mintegy 1,1 millió embernek az övezet déli területeire kellene húzódnia. Izrael az intézkedést azzal indokolta, hogy a terroristák a házak alatti alagutakban rejtőznek. Az evakuálás több napig is eltarthat. Ugyanakkor a Hamász felszólította a lakosokat, hogy ne hagyják el lakóhelyüket. Közben Tel-Avivba érkezett az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnöke is.

Elutasítja a Gázai övezetben élők erőszakos kitelepítését a Palesztin Hatóság elnöke. Mahmúd Abbász ezt az amerikai külügyminiszterrel Ammánban folytatott tárgyalásán közölte. A humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében egyúttal humanitárius folyosók megnyitásának azonnali engedélyezését szorgalmazta a tengerparti övezetben. A WHO is bírálta Izraelt, amiért kiürítteti a Gázai övezet északi részét, mert a szervezet szerint lehetetlen a súlyosan beteg és sérült emberek kimenekítése a területről.

Muzulmánok tízezrei tüntettek a palesztinok mellett a Közel-Keleten, tiltakozásul a Gázai övezetre mért izraeli légicsapások miatt és az Izrael által tervezett szárazföldi invázió ellen. A jordániai Ammántól a jemeni Szanaáig voltak tiltakozó akciók. Az iráni fővárosban, Teheránban a tüntetők iráni, palesztin és Hezbollah-zászlókat lengettek. Tüntetés volt az iraki fővárosban, Bagdadban is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság megtiltotta a mára és holnapra bejelentett palesztin-párti gyűlés megtartását. Mindkét demonstrációt egy magánszemély jelentette be. A rendőrség szerint a gyűlések illeszkednek a Hamász felhívásához, amely szimpátia tüntetésre hívta híveit az egész világon. Budapest egész területére fokozott hatósági ellenőrzést rendeltek el a hétvégére.

Egy 200 fős katonai missziót küld Csádba jövő tavasszal a magyar kormány a Száhel-övezeti migrációs válság megfékezéséért. Ezt a honvédelmi miniszter jelentette be. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kiemelte, hogy egy önálló katonai jelenlétet biztosító misszióról van szó, amely együtt fog működni az országban lévő francia és amerikai csapatokkal.

Magyarország energiaellátása biztonságban van, az orosz szállítók teljesítik kötelezettségeiket – közölte Moszkvában a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter természetesnek nevezte azt, hogy részt vesz az Orosz Energiahét konferencián, illetve tárgyalásokat folytat az energetikai együttműködés jövőjéről, ugyanis Magyarország ellátása továbbra is fizikailag lehetetlen orosz források nélkül.

Az idén augusztusban az ipari termelés 6,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző hónaphoz képest 2,4 százalékos a visszaesés. A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés.

A Nobel-díjas Krausz Ferenc részvételével megalakult a Kutatási Kiválósági Tanács. Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter felkérésére lett a testület tagja a professzor is. A közlemény szerint a kormány célja, hogy teret és támogatást adjon a magyar kreativitásnak, innovációnak, ezzel is elősegítve a magyar gazdaság növekedését. Az új testület célja a kutatási források hatékony elosztása.

Be kell fizetnie a Ryanair-nek a 200 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot, miután a Kúria is helybenhagyta a Fővárosi Kormányhivatal döntését. A kormányhivatal 2020 áprilisában indított fogyasztóvédelmi hatósági eljárása megállapította, hogy a Ryanair légitársaság a 2020. február 18-i Budapest-Gran Canaria járat késése kapcsán az ellátási és tájékoztatási kötelezettségét elmulasztotta, valamint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósított meg.

Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×