eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Adult and children hands holding paper family cutout, family home, foster care, homeless charity support concept, family mental health, international day of families
Nyitókép: ThitareeSarmkasat/Getty Images

Szakértő magyarázta meg, miért fogy és idősödik a magyar népesség

60 éves a Központi Statisztikai Hivatal Népességtudományi Kutatóintézete. Ebből az alkalomból nemzetközi konferenciát rendeztek, az intézet igazgatója, Makay Zsuzsanna pedig arról beszélt az InfoRádiónak, hogy miért fogy és idősödik a magyar népesség.

A magyar népesség már 1981 óta csökken – emlékeztetett az igazgató, hozzátéve, hogy ennek igazából egy nagyon egyszerű oka van: többen halnak meg minden évben, mint ahányan születnek. Magyarország ugyanakkor nem egyedüli e tekintetben, hiszen számos országban negatív az úgynevezett természetes fogyás, ami a születések és halálozások számának az összevetéséből jön ki.

Akadnak országok, ahol ezt a vándorlási többlet pótolja, vagyis bár negatív a természetes fogyás, a bevándorlók nagyobb száma miatt mégsem csökken összességében egy adott évben a népességük. Természetesen Magyarországra is érkeznek külföldiek, bevándorlók, évi körülbelül 20-30 ezres nagyságrendben, ez a többlet viszont nem kompenzálja a 30-40 ezres, az utóbbi években még magas különbözetet, ami a halálozások és születések számából adódik – tette hozzá Makay Zsuzsanna.

A gyermekvállalási kedv csökkenésének egyik oka az értékrendszer, az elvárások és a párkapcsolatok megváltozása, ami azt eredményezi, hogy sokan elkésnek a családalapítással

– mutatott rá a szakértő, példaként kiemelve, hogy nagyon eltérő lehet a gondolkodás a gyermeknevelést illetően is. „Hogy hogyan szeretnénk gyermeket nevelni, és hogy ez úgymond akkor mennyibe kerül, mennyit kell befektetni.” Egészen másképp gondolunk erre, ha mondjuk társadalmilag az az elvárás, hogy magas iskolázottságú legyen – magyarázta. Szintén nem elhanyagolható a párkapcsolatok alakulása, mert ugyan Magyarországon továbbra is jónak mondható a gyermekvállalási kedv a fiatalok körében, de a 25–29 évesek mintegy 40 százaléka egyedülálló.

"Szeretnék, hogy minden feltétel adott legyen a gyerekvállaláshoz – lakhatás, biztos munkaerőpiaci helyzet, stabil párkapcsolat –, nem biztos, hogy minden ugyanabban a pillanatban összejön. És a kutatások szerint az életkor előrehaladtával nehezebben következik be a várandósság" – magyarázta a szakember.

Ezzel párhuzamosan nő a születéskor várható élettartam, a magyaroknak már több mint 20 százaléka 65 éven felüli, a társadalom tehát idősödik – mondta az InfoRádióban Makay Zsuzsanna, a 60 éves fennállását ünneplő Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója.

Az elmúlt 25 évben úgy emelkedett a munkaerőpiac elhagyásának átlagos életkora – a nyugdíjkorhatár emelkedésével 4,5 évnyit –, hogy a mindenkori kilépési életkorban mért hátralévő élettartam nem változott. Ez, mint mondta, összefügg a nyugdíjkorhatár közelébe érő korcsoportok javuló iskolázottságával és az oktatási expanzióval.

A teljes interjút alább meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

Sokk vagy kínos baki: tényleg több száz milliót kerestek a „Hamászhoz köthető alkuszok?”

A napokban röppent fel a hír, hogy az október 7-i, Izrael elleni brutális terrortámadások előtt „furcsa” aktivitás folyt a Tel Aviv-i tőzsdén. Két amerikai jogászprofesszor tanulmányában arra jutott, hogy bennfentes traderek előre tudhattak a támadásról és ennek alapján kötöttek nyerő fogadásokat. Mások szerint viszont a kutatók felsültek.

Elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt az ukrán parlament

Elfogadta az ukrán parlament péntek éjjel a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely az ukrán kormányzat szerint figyelembe veszi az Európa Tanács és szerveinek szakértői véleményét és az orosz ajkúak kivételével számos területen visszaállítja a kisebbségek korábbi jogait.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Zelenszkij finoman üzent a magyar kormánynak

Volodimir Zelenszkij ukrán azonnal aláírta azt a két, a parlament által pénteken elfogadott jogszabályt, amelyek orvosolják többek között a kárpátaljai kisebbség védelmében, valamint a magyar kormány és az EU által megfogalmazott korrupciós aggályokat is. Zelenszkij szerint így készen állnak az uniós csatlakozásra, teljesítették az elvárásokat. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is üzent ezzel finoman, aki a csatlakozási tárgyalások megvétózását lengette be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×