eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
Felhőben a Badacsony a fonyódi magaspartról fotózva 2022. július 30-án.
Nyitókép: MTI/Varga György

Libabőr - Ha most a Balatonhoz indul, ezzel számoljon!

Ismét melegszik a Balaton. Már 23 fok felett van a tó hőmérséklete. Bár szerdán még nem lesz, a hét második felére kánikulát jósolnak a magyar tenger környékére.

Az Időkép szerdai adatai szerint 23 fok körüli a Balaton vízhőmérséklete, de van olyan partszakasz, ahol már 26 fokos a tó.

  • Balaton (Balatonfenyves): 23,7 °C
  • Balaton (Balatonkenese): 22,6 °C
  • Balaton (Balatonlelle): 23,4 °C
  • Balaton (Gyenesdiás): 26,6 °C
  • Balaton (Siófok): 23 °C
  • Balaton (Tihany): 24,3 °C

A vízállás is kedvező. Még mindig 100 centi felett van, egész pontosan 102-t mértek szerda reggel. Ez azért fontos, mert tavaly őszre 70 centi alá süllyedt a Balaton vízszintje és amikor június elején elkezdték leengedni a tavat, 121 centinél, akkor többen rosszallásukat fejezték ki, például helyi polgármesterek is. Túl azon, hogy 121 centinél az előírások miatt apasztani kell a tavat a magas vízállás, kapóra jött a Bahart-nak is. 6 és fél centi árán ugyanis felúszhattak azok a kompok és katamaránok, amelyek 5,7 milliárd forintból készültek el, és 2022 óta várakoztak a komáromi hajógyárban.

Erről az akcióról részletesen beszámoltunk.

Arról már nem is beszélve, hogy az alacsony vízállás nem feltétlenül káros a Balatonnak. Padisák Judit limnológus arról beszélt, hogy amikor a Balatonnak nagyon alacsony volt a vízállása, 2000 és 2004 között, az segítette a nád regenerációját. A tó akkor visszaszerezte a természetes partvonalát, annyira visszahúzódott a víz. Turzások épültek, a turzásokra kirakódott az algaszövedék, a hínár, a nád, minden. Ezzel a tó üledékéből nagyon sok foszfor távozott el. Tehát

a tó vízminősége szempontjából ez kifejezetten jó volt, akármennyire kellemetlen volt a turizmusnak.

A turizmussal kapcsolatban fontos tudni azt is, hogy július elején Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke az Indexen az elmaradozó vendégekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy "Mivel júniusban az átlaghőmérséklet közel három fokkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban, semmi meglepetés nem történt. A szezon még hosszú, minden remény megvan arra, hogy szeptemberben a tavalyi évi számokat is meghaladó eredményekről számolhassunk be”.

Augusztus elején pedig arról is beszélt, hogy az időjárás nagyban befolyásolja a nyaralási szándékot.

Az egynapos turisták száma megnőtt.

Sőt, "összességében többen vannak a Balatonnál, mint tavaly, ez ténykérdés.” - idéztük Guller Zoltán az Infostarton.

Mi mennyi?

A Balatonon 12 600 forint az átlagos ára egy éjszakának egy fő részére, a Velencei-tónál 12 570 forint. Ezzel szemben a Tisza-tónál a balatoni árakhoz képest 25,6 százalékkal kedvezőbb árért, átlagosan 9 400 forintért éjszakázhatunk fejenként - ez már a szallas.hu adataiból derült ki.

Mindezek ellenére még mindig a Balaton a legnépszerűbb, az oldal nyári foglalásainak harmada szól a térségbe. Az már egy másik kérdés, hogy többnyire a kétéjszakás "kalandokat" keresik az online szállásfoglalók.

Szerdai időjárás

Szerdára egyébként a meteorológiai szolgálat azt jósolja, hogy "gyenge-mérsékelt (5-25 km/h) változó irányú légmozgás lesz a jellemző, amely zápor környezetében megélénkül (30-40 km/h), intenzívebb cella esetén megerősödhet (40-45 km/h), zivatarral további 45-50 km/h fölötti széllökések is lehetnek. A napos időszakok mellett

közepesen, időnként erősen felhős lesz az ég.

Délelőtt helyenként zápor, a déli óráktól néhol zivatar is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 29 fok körül valószínű. Késő estére 21, 22 fok köré hűlhet a levegő".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×