eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A drónnal készült felvételen a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) egyik új kompját vontatják a Sió-csatorna balatonkiliti duzzasztógátjánál 2023. június 28-án. A Bahart a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közreműködésével építtetett két új személyhajója és két kompja 2021-ben készült el a komáromi hajógyárban, ahonnan egy héttel ezelőtt indultak útnak, hogy a Dunán lehajózva a Sió-csatornán keresztül elérjék a Balatont.
Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

Újabb mérföldkő az új balatoni kompok életében - videón a forduló

Az egyik komp kivontatása és megfordítása ma reggel megtörtént - erről mutatott fotókat az egyik balatoni közösségi csoport.

Most már a kikötőben szerelik tovább - fűzte a közreadott kompfotókhoz Horváth Lajos, aki a Balatoni értékmentés Facebook-csoportban posztolta az impozáns képeket. A bejegyzés alatt kommentelők döntő többségének tetszenek a vízi járművek.

Videók is készültek, amelyeket ide kattintva tud megnézni.

Ahogy arról többször beszámoltunk A Bahart által megrendelt, majd legyártott két új balatoni kompot és katamaránt júniusban úsztatták fel a Sió-csatornán a tóra. Az akció érdekessége volt, hogy a kompok szétszerelt állapotban érkeztek és most állítják össze őket.

A járművek tavaly készültek el, de eddig Komáromban állomásoztak.

A Balaton vízszintje június elején elérte a 121 centit és ez lehetővé tette, sőt a szabályozás értelmében kötelező is volt, hogy a csatornán keresztül engedjenek a vízből. Így viszont ideiglenesen hajózhatóvá vált a Sió. Ezt használták ki a szakemberek, és úsztatták fel a 4 hajót.

A kompok érdekében is történt leeresztés 6 és fél centivel csökkentette a Balaton vízszintjét, amely még most is magasabb, mint a tavalyi szezonkezdésnél mért 105 centiméter. Jelenleg 106 centin áll a mérce.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×