eur:
389.53
usd:
363.05
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Megtízszerezte a kormány a nemzetpolitika támogatásait – a nap hírei

Országszerte még csaknem 200 kilométeren van árvízvédelmi készültség. Nem jelent komoly veszélyt a világszerte terjedő új koronavírusváltozat. Az InfoRádió legfontosabb szombati hírei.

A kormány megtízszerezte nemzetpolitikai támogatásait a szocialisták utolsó évéhez képest – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Ópusztaszeren. Potápi Árpád János a Magyarok Országos Gyűlésén tartott előadásán arról beszélt: mintegy 5 ezer szervezet és intézmény kapott támogatást, amely több mint 100 nemzeti jelentőségű programot, és intézményt tart fent. Az elmúlt 12-13 évben 309 milliárd forintból 5400 beruházás valósult meg.

Összeöntötték a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programban a kárpátaljai magyar gazdák által összeadott rekordmennyiségű, csaknem 160 tonna búzát az ungvári járási Nagydobronyban. Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke közölte: a Magosz a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával összefogva több mint 100 millió forint értékben hozott Kárpátaljára lisztet, vetőmagot, műtrágyát és növényvédő szereket.

Kulcskérdésnek nevezte a Kárpát-medence élőhelyeinek, fajainak megóvását Facebook-oldalán az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta: ezt a célt szolgálja a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia is. A tárcavezető a kiemelt feladatok közé sorolta a beporzók csökkenésének megállítását, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítását, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztését és a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklését.

Országszerte még csaknem 200 kilométeren van árvízvédelmi készültség, ebből 45 kilométeren még mindig a legmagasabb, harmadfokú. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közölte, hogy a vízgyűjtő területeken a következő pár napban nem kell csapadékra számítani, így az árhullámoknak nincs utánpótlása.

Elindult Budapestről Szlovéniába a magyar katasztrófavédelem árvízi védekezéshez szükséges eszközöket tartalmazó segélyszállítmányának első tétele. A magyar felajánlás 200 ezer homokzsákot, több száz gumicsizmát, matracot, ágyneműt, 5 ezer fáklyát és 10 tekercs, összesen 4.800 négyzetméternyi árvízi védekezéshez használható fóliát tartalmaz.

Ausztriában minden 8. külföldi munkavállaló magyar, júniusban csaknem 125 ezren dolgoztak a szomszédos országban – derül ki a Világgazdaság által ismertetett osztrák társadalombiztosítási adatokból. Júniusban több mint egymillió nemzetközi munkavállalót tartottak nyilván Ausztriában, aminek a 125 ezres magyar dolgozói kör majdnem a 13 százalékát adja.

Magyar és nemzetközi felmérések szerint a fiataloknak manapság a biztonság és a kiszámítható jövőkép a két legfontosabb érték – hívta fel a figyelmet a fiatalok világnapja alkalmából a családokért felelős államtitkár. Hornung Ágnes Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében kiemelte: a fiatalok olyan országban szeretnének élni, amelyben biztosítottak a feltételek a tanuláshoz, a munkavállaláshoz, az önálló életkezdéshez, a családalapításhoz, és ahol adottak a lehetőségek képességeik és tehetségük kibontakoztatásához.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint világszerte hajtóvadászat zajlik a nemzetközi liberális mainstreammel felvállaltan szembehelyezkedő, a nemzeti érdekeket bátran képviselő politikusokkal szemben. Szijjártó Péter Facebook-oldalán példaként hozta fel, hogy az Egyesült Államokban újabb vádemeléssel próbálják ellehetetleníteni a következő elnökválasztás legesélyesebb indulóját, Szlovákiában pedig letartóztatták az őszi parlamenti választás legesélyesebb pártjának egyik vezető politikusát.

Külföldi ajándékok eltulajdonításával gyanúsítják a volt brazil államfőt. Jair Bolsonaro ügyvédei a G1 nevű hírportálon határozottan visszautasították a vádakat, és kijelentették, az ex-elnök soha nem sajátított ki és soha nem tulajdonított el közvagyont.

Visszautasította és politikai heccnek minősítette Kína berlini nagykövete a német oktatási miniszter kijelentését, amely szerint fennáll a veszélye, hogy a Németországban tanuló kínai diákok kémkedhetnek. Vu Ken a Berliner Zeitungnak nyilatkozva felidézte: a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal egy figyelmeztetésében hírszerző ügynökségként tüntetett fel egy kínai diákszervezetet, az ilyen szintű Kína-ellenesség mérgezi pedig az együttműködés légkörét.

Nyugtalanítónak nevezte az Azerbajdzsán és Örményország közötti vita kiújulásáról szóló híreket Facebook-bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt írta: a nemzetközi szervezetek, különösen a Nemzetközi Vöröskereszt szerepvállalása sokat segíthet ebben a helyzetben. Az Azerbajdzsántól elszakadt, magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatt korábban háború robbant ki, ami örmény győzelemmel zárult. A területért azóta is összetűzések vannak az örmény és az azeri erők között.

Eltart egy ideig, amíg Ukrajna megkapja a megígért amerikai F–16-os vadászgépeket – közölte a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának kommunikációs koordinátora. John Kirby megerősítette Joe Biden elnök májusban közölt szándékát, hogy az Egyesült Államok támogatja az ukrán légierőt F16-os vadászrepülőkkel.

Üdvözölte az Európai Unió, hogy a nyugat-afrikai Ghánában eltörölték a halálbüntetést. Josep Borrell az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta: a halálbüntetés kegyetlen és embertelen, és nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a büntetés visszatartó erővel bírna a bűnözésben, miközben az esetleges igazságszolgáltatási hibák visszafordíthatatlanok.

Bár világszerte terjed az új koronavírus-változat, az EG.5, de komoly veszélyt nem jelent – állítja a Bázeli Egyetem egészségügyi szakértője. Richard Neher, a vírusok és baktériumok evolúcióját vizsgáló kutatócsoport vezetője elmondta: az EG.5-ös variáns nem különbözik más változatoktól, de fokozatosan és gyorsan alakul át, és van egy mutációja, amely könnyebben kikerülheti az immunrendszert.

Guatemalában két nap után élve megtalálták az eltévedt francia turistákat. A 4 tagú francia család egy régészeti parkban tévedt el a közép-amerikai ország északi erdőségében. A hatóságok azt mondták, hogy a turisták kiszáradtak, de állapotukat sikerült stabilizálni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×