eur:
388.72
usd:
359.28
bux:
66431.13
2024. február 23. péntek Alfréd
COVID‑19 virus destruction on a black background.
Nyitókép: Yuichiro Chino/Getty Images

Egykettőre az Eris nevű Covid-variáns lehet a domináns világszerte

Az új koronavírus-változat, az EG.5 világszerte terjed, de nem komolyan veszélyes – véli a Bázeli Egyetem egyik egészségügyi szakértője.

Richard Neher, a vírusok és baktériumok evolúcióját vizsgáló kutatócsoport vezetője kijelentette: „becslésem szerint az EG.5 nem jelent különösebb veszélyt”.

Azt mondta: az EG.5-ös – más nevén Eris – variánsnak van egy mutációja, amely valamivel könnyebben kikerülheti az immunrendszert. „De ugyanez a mutáció más változatokban is megtalálható” – magyarázta.

„A variáns azért figyelemreméltó, mert Kínában – egy népes országban – elterjedt, és az utóbbi hetekben gyorsan nőtt a gyakorisága”. Hozzátette: „minden bizonnyal feltételeznünk kell, hogy a nyár végéhez közeledve és egy nagyon kis esetszámú időszak után, az esetszámok ismét nőni fognak”.

„Az EG.5 alapvetően nem különbözik más változatoktól, de fokozatosan és gyorsan alakul át, ahogyan azt korábban egy ideig a Sars-CoV-2 esetében is láthattuk”

– hangsúlyozta.

Az EG.5 keltette közegészségügyi kockázat a jelenlegi ismeretek alapján alacsony – közölte néhány napja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is. Ez a kockázat megegyezik az XBB.1.16 és néhány más, jelenleg itt-ott felbukkanó változat által keltett kockázattal – derült ki a közleményből. Az EG.5 feltűnően gyorsan terjed, és viszonylag könnyen megkerülheti az immunrendszert. Az általa okozott betegség súlyossága azonban nem kisebb és nem nagyobb, mint a jelenleg fellelhető többi variánsé – tette hozzá a WHO.

Az EG.5 terjedése a június közepétől július közepéig eltelt négy hétben a bejelentett Covid-19-es esetek száma alapján 7,6 százalékról 17,4 százalékra nőtt a világon – jelentette a WHO. Az EG.5 válhat

hamarosan a domináns változattá egyes országokban vagy akár az egész világon.

A WHO szerint az EG.5 változaton belül az EG.5.1 törzs messze a leggyakoribb. A helyzetet bonyolítja, hogy a vírus behatolómechanizmusát, a tüskefehérjét tekintve van egy további mutációja is.

Németországban az EG.5-öt először március végén regisztrálták az országos járványügyi intézmény, a Robert Koch Intézet szerint, és a vírus jelenleg is terjed, különösen az EG.5.1 törzs. Az intézet egyetért a WHO-val a törzs súlyosságának értékelésében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Gyors gyengülésbe kezdett a forint

Gyors gyengülésbe kezdett a forint

Tegnap a reggeli erősödést követően már 386,5-nél is járt a forint az euróval szemben, estére azonban visszagyengült a magyar deviza. A reggeli órák pénteken nem hoztak nagyobb elmozdulásokat a devizapiacon, aztán kora délelőtt hirtelen 1 egységet gyengült a magyar deviza. A hét utolsó kereskedési napján a gazdasági események sem tartogatnak nagy izgalmakat, a KSH által reggel közölt foglalkoztatottsági adatokon kívül egyedül a Német ifo-indexre lesz érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×