eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

10 éves vasútfejlesztési programot terjeszt a kormány elé augusztus 20-a után a Közlekedési Minisztérium - a nap hírei

Az orvosi szakdolgozók is részesülnek a júliustól járó 18 százalékos béremelésben. Kárpátalján a magyar közösség képviselőivel is találkozott beregszászi látogatásán az ukrán államfő

10 éves vasútfejlesztési programot terjeszt a kormány elé augusztus 20-a után az Építési és Közlekedési Minisztérium. Lázár János a Rádió7 műsorában kiemelte: fejleszteni kell a nagyobb városok közötti vasúti összeköttetést is, ehhez csatlakozva pedig a Volánnak kell biztosítania az eljutást a kötöttpályás csatlakozásig. Lázár János szerint uniós források bevonásával és akár pénzpiaci eszközökkel előteremthető lenne a szükséges 6 ezer milliárd forint, mert jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő költségvetési forrás.

Szélesíti a háziorvosok hatáskörét az őszi jogalkotási csomagban a kormány - közölte az egészségügyért felelős államtitkár. Takács Péter azt is hangsúlyozta: uniós források nélkül is fejlesztik az egészségügyi alapellátást. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban a fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek is részesülnek a júliustól járó 18 százalékos béremelésben. A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják meg, illetve átalakítják a szakdolgozói bértáblát is.

Nemzeti hatáskörben szigorítja a mézek jelölését a kormány, miután január óta 20 tagország hiába sürgeti az uniós szintű szigorítást - közölte az agrárminiszter. Nagy István hangsúlyozta: az uniós irányelv felülvizsgálata továbbra sem zárult le. A tárcavezető megerősítette: az augusztus 11-én hatályba lépő rendelkezés szerint a címkén a mézkeverék megjelöléssel fel kell tüntetni azon származási országot vagy országokat, ahol a mézet begyűjtötték, nem elég annyit írni, hogy a méz uniós vagy Európai Unión kívüli országokból származik.

Stabil hitelezési kapacitások, változatlan hitelfeltételek és alacsony kereslet jellemezte a hitelpiacot a idén a második negyedévben – áll a jegybank jelentésében. Az elemzés szerint a bankok nem változtattak a lakáscélú- és fogyasztási hitelek feltételein, de a következő fél évben a szabad felhasználású jelzáloghitelek esetében szigorítást helyeztek kilátásba. A negyedév során a válaszadó intézmények a lakáscélú hitelek iránt csökkenő, míg a fogyasztási hitelek iránt élénkülő hitelkeresletet tapasztaltak.

Júniusban a vendégek száma 3,8 százalékkal nőtt, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal csökkent a turisztikai szálláshelyeken. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint júniusban a turisztikai szálláshelyeken 1,6 millió vendég 4 millió vendégéjszakát töltött el. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 10 százalékkal csökkent, a külföldivendég-éjszakáké 14 százalékkal emelkedett. A vendégéjszakák 69 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 2,2 százalékkal esett vissza.

Összesen 159 projektet választott ki az Erasmus+ felsőoktatási kapacitásépítési programban az Európai Bizottság, hogy támogassa az unión kívüli országok felsőoktatásának korszerűsítését. Mintegy 130 uniós és unión kívüli ország 2.500 felsőoktatási szereplőjének együttműködése valósulhat meg a programban. Az unió támogatja a matematikaoktatás minőségének javítását Közép-Afrikában, a hátrányos helyzetű latin-amerikai diákok méltányossági és egyenlőségi témákkal foglalkozó jogi tanulmányait, valamint az egészségügyi oktatás átalakítását célzó tanfolyamokat Délkelet-Ázsiában.

A gazdasági egyenlőtlenség elleni küzdelemre kérte a fiatalokat portugáliai látogatásának második napján a pápa. A katolikus egyházfő a Portugál Katolikus Egyetemen tartott beszédében a globális felmelegedés ellen is harcra buzdított. Ferenc pápa Lisszabonban részt vesz az Ifjúsági Világtalálkozón.

Kárpátalján a magyar közösség képviselőivel is találkozott beregszászi látogatásán az ukrán államfő. Volodimir Zelenszkij a Kárpátaljai Megyei Adminisztráció vezetőségével tartott értekezleten megvitatta a biztonsági és szociális helyzettel kapcsolatos kérdéseket. Volodimir Zelenszkij Barta Józseffel, a megyei tanács Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség frakciójának vezetőjével is egyeztetett, ahol az „átdolgozásra váró” ukrán oktatási törvény is szóba került. A kárpátaljai magyarok arra kérték az ukrán elnököt, hogy gyorsítsa fel a kormányközi bizottság munkáját az ügyben. Az ukrán elnök Telegram-bejegyzésében megköszönte a magyar közösségnek és az egész kárpátaljai régiónak a menekültek iránt tanúsított magatartását.

Norvégiát is felvette a barátságtalan országok listájára Oroszország. Moszkva az ilyen országok számára korlátozza az oroszországi külképviseleteiken alkalmazható helyi illetőségű dolgozók létszámát. A norvég külügyminiszter kijelentette: országa nem adott okot arra, hogy barátságtalan magatartással vádolják Oroszországgal szemben, amellyel közös határa van.

Szabadalmi kérelmet nyújtott be a ChatGPT mögött álló OpenAI a GPT-5-re az Amerikai Szabadalmi és Védjegyhivatalhoz. A Portfolio szerint a július 18-án benyújtott kérelem arra utal, hogy az OpenAI egy olyan hangalapú asszisztensen dolgozik, amellyel megérti az élő beszédet és saját modelleket is tud generálni. A bejelentésből arra lehet következtetni, hogy az OpenAI egy mesterséges intelligenciával működő hangasszisztenst tervez piacra dobni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×