eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára a Semmelweis Egyetem, az Ulyssys Számítástechnikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft., valamint a SZTAKI  mesterséges intelligencián alapuló tüdőrák-diagnosztikai projektjének záró eseményén az egyetem Semmelweis Szalonjában 2022. szeptember 29. A kifejlesztett szoftver a CT-felvételeket automatikus elemző, mesterséges intelligencia alkalmazásával segíti a daganatos megbetegedés korai felismerését.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Takács Péter: fejlesztjük az alapellátást, 18 százalékos béremlést kapnak az asszisztensek is

Ha egy centet sem kapunk az EU-tól, az alapellátás fejlesztését akkor is megcsináljuk – közölte a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára. Takács Péter arról is beszélt, hogy a háziorvosi asszisztensek sem maradnak ki a júliusi béremelésből.

Az államtitkár a köztelevíziónak adott csütörtöki interjújában hangsúlyozta, az őszi jogalkotási csomagban szélesítik a háziorvosok kompetenciáit: visszakapnak például korábban elvett gyógyszerfelírási jogokat. Emellett kiírnak egy tendert, amelyben a praxisok a helyben elvégezhető laborvizsgálatokhoz szükséges eszközöket tudnak beszerezni – tette hozzá.

Az úgynevezett európai felzárkóztatási csomagban még több kompetencianövelő fejlesztést terveznek, ám azt a brüsszeli bürokraták másfél éve blokkolják – jegyezte meg.

Takács Péter kifejtette,

a háziorvosok, házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok mellett dolgozó szakdolgozók, asszisztensek is részesülnek a júliustól járó, 18 százalékos béremelésben.

A praxisok az erre szolgáló összeget nem bértámogatásként, hanem szabadon felhasználható keret formájában kapják meg.

Öt-hat munkanap alatt lezárul a társadalmi egyeztetés, majd megjelenik az erről szóló jogszabály a Magyar Közlönyben, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő pedig ezután tudja megcsinálni a számfejtést – közölte.

A politikus megjegyezte, az említett körben dolgozók különféle jogállások szerint végzik a munkájukat, van, akinél a Munka törvénykönyve előírásai irányadóak, van, aki egyéni vállalkozóként tevékenykedik, és olyan is, aki munkaközvetítőn keresztül dolgozik, így az ő esetükben nem az ágazati előremeneteli szabályok az irányadóak.

Elmondta, először fel kellett mérni, hogy a jelenlegi praxisfinanszírozási rendszerből kigazdálkodható-e a bérfejlesztés. A háziorvosi kollegiális vezetők mondták ki pontosan alátámasztott számításokkal, hogy nem gazdálkodható ki, ezt a kormány is elfogadta – közölte Takács Péter. Ezt érthette félre a politikus szerint a Magyar Orvosi Kamara, amely – mint fogalmazott –

„időnként a nyilvánosság előtt más kommunikációt használ, mint a tárgyalóasztalnál”.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a júliusi, 18 százalékos béremeléssel egy átlagos, 20 éve ápolóként dolgozó alapbére 390 ezerről 460 ezerre nő, ami „jelentős emelés”. Hozzátette, az elmúlt négy évben 72 százalékkal nőttek az egészségügyi szakdolgozói bérek, a béremelési program márciustól folytatódik.

Emlékeztetett, az orvosoknál a koronavírus-járvány idején volt egy „történelmi béremelés”, akkor vált szét a bérolló, ami a tervek szerint márciustól ismét csak átlagosan 37 százalékos lesz orvos és ápoló között.

Takács Péter elmondta, gyökeresen átalakítják a szakdolgozói bértáblát, ezen együtt dolgoznak a Magyar Szakdolgozói Kamarával és a szakszervezetekkel.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×