eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A lisszaboni katolikus Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából a portugál fővárosban tartózkodó Ferenc pápa (k) esti áhitatról távozik a lisszaboni Szent Jeromos-kolostorból 2023. augusztus 2-án.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA pool/Manuel de Almeida

Ferenc pápa a fiataloknak: ne engedjetek a status quo kísértésének!

Ferenc pápa portugáliai látogatásának második napján, csütörtökön a Portugál Katolikus Egyetemen tartott beszédében a globális felmelegedés és a gazdasági egyenlőtlenség elleni küzdelemre szólította fel a hallgatókat, arra bíztatva őket, hogy kiváltságaikkal élve, tegyék igazságosabbá és befogadóbbá a világot.

Az Universidade Católica Portuguesa katolikus egyetem, Portugália egyik legnevesebb felsőoktatási intézményének diákjai a Lisszabon központjában elterülő kampuszon egyházi dalokat énekelve fogadták az egyházfőt.

A kampuszon tartott beszédében a pápa arra buzdította a diákokat, hogy merjenek kockázatot vállalni, ne engedjenek a status quo kísértésének és ne álljanak saját helyzetük védelmében az „elitizmus és egyenlőtlenség jelenlegi globális rendszere” szolgálatába.

„Az egyetemi diplomát nem szabad pusztán a személyes jólét elérésére kiadott jogosítványnak tekinteni, hanem megbízólevélnek arra, hogy egy igazságosabb és befogadóbb – azaz valóban progresszív – társadalomért dolgozzunk”

– mondta.

Ferenc pápa arra buzdította a diákokat, hogy a tanulmányaikból eredő kiváltságokat a közjó szolgálatára fordítsák, különösen a környezet, a szegények és az elesettek gondozására. Szavai szerint a globális felmelegedés megfékezésére tett jelenlegi ígéretek csupán „félmegoldások, és csak késleltetik az elkerülhetetlen katasztrófát”.

„A ti nemzedéketek lehet az a nemzedék, amely már meg tud felelni ennek a kihívásnak. Ti rendelkeztek a legfejlettebb tudományos és technológiai eszközökkel, de kérem, ne essetek rövidlátó módon a részletek csapdájába” – intette hallgatóságát az egyházfő.

„Össze kell hangolnunk az elsivatagosodás tragédiáját a menekültekével, a növekvő migráció problémáját a csökkenő születési aránnyal, az élet anyagi dimenzióját pedig a spirituális dimenzió nagyobb összefüggésében kell tudnunk vizsgálni” – fogalmazott Ferenc pápa, hangsúlyozva, hogy

a polarizált megközelítések helyett „egységes vízióra van szükségünk, olyan vízióra, amely képes áttekinteni a teljes egészet”.

A találkozót követően Ferenc pápa a tengerparti Cascais városába utazott meglátogatni a különböző hátterű és nemzetiségű fiatalok összehozására általa évekkel ezelőtt létrehozott Scholas Occurrentes alapítvány helyi szervezetét.

Ferenc pápa a héten Lisszabonban tartózkodik, és részt vesz a II. János Pál által a fiatalok hitéletének támogatására a nyolcvanas években kezdeményezett Ifjúsági Világtalálkozó idei rendezvényén. Az egyházfő látogatásával a fiatalokat kívánja a legfontosabb társadalmi igazságossági, gazdasági és környezetvédelmi prioritások támogatására ösztönözni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×