eur:
389.72
usd:
365.01
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Calculator with wooden house and coins stack and pen on wood table. Property investment and house mortgage financial concept
Nyitókép: marchmeena29/Getty Images

Több tízezer adós járhat rosszul a kamatstop kivezetésével

Jelenleg 300 ezer lakossági jelzáloghitel és 30 ezer kkv-hitel van a kamatstop hatálya alatt december 31-ig. Az intézkedése kivezetése 60-80 ezer ügyfélnek hozhat majd jelentős tehernövekedést, akár a havi törlesztő megduplázódását – mondta az InfoRádióban a Portfolio elemzője.

Jelenleg a lakossági jelzáloghiteleknek mintegy egyötöde, vagyis nagyjából 300 ezer háztartás esik a kamatstop hatálya alá. Ezen felül még csaknem 30 ezer kis- és középvállalkozást érint az intézkedés – mondta Palkó István.

Viszont a kormány tervei szerint a kamatstopot azonnal meg fogják szüntetni, amint az alapkamat 10 százalék alá csökken. Ha ez most történne, akkor egy tipikusnak mondható, hétéves hátralévő futamidejű jelzáloghitelnek nagyjából 50 százalékkal emelkedne a törlesztőrészlete. Márpedig ez, a család anyagi helyzetétől függően, akár nagyon komoly terhet is jelenthet – tette hozzá a Portfolio elemzője.

Ugyanakkor Palkó István azt is elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Bank korábbi kimutatásai alapján a kamatstop alá eső hitelek már a törlesztés viszonylag késői szakaszában járnak. Így a még fennálló hitelösszeg elég alacsony, nagyjából csak négymillió forint lehet. Az ilyen jelzáloghitelek havi törlesztőrészlete pedig nem több 40-50 forintnál. Így még ha jócskán meg is emelkedne a havi törlesztés nagysága, az sem okozna a többségnek elviselhetetlen terhet.

Ellenben van legalább 60-80 ezer olyan adós, akinek a kamatstop hirtelen kivezetése kifejezetten megterhelő lenne és nagyon nagy anyagi veszteséget okozna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Itt a Fed kamatdöntése: reagált az inflációcsökkenés megtorpanására a jegybank

Az amerikai jegybank magyar idő szerint este 8-kor tette közzé kamatdöntését, amelyből kiderül, hogy a jegybank nem módosította az irányadó rátát. Mindjárt a közlemény első mondatában reagáltak viszont az inflációcsökkenés elakadására. Jerome Powell elnök 20:30-kor tart sajtótájékoztatót.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×