eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
E-learning online education or internet  encyclopedia concept. Open laptop and book compilation in a classroom. 3d illustration
Nyitókép: Bet_Noire/Getty Images

Meglepte a pedagógusokat, hogy eskütételhez kötné munkájukat a kormány - a nap hírei

Nem tartja indokoltnak az évközi, előrehozott nyugdíjkiegészítést a pénzügyminiszter. Piknikkel egybekötve adják át pénteken a felújított Lánchidat.

Meglepte a pedagógusokat, hogy eskütételhez kötné munkájukat a kormány. Megjelent a pedagógus életpálya törvény végrehajtási rendeletének tervezete, amelyben a szakszervezetek szerint új elemként az szerepel, hogy 2024. május 31-étől csak akkor tölthetnek be pedagógus munkakört a pedagógus szakképesítéssel vagy szakképzettséggel rendelkezők, ha esküt tesznek. A Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy ennek okára és részleteiről a pénteki egyeztetésen várnak választ a köznevelési államtitkártól. Gosztonyi Gábor arról is beszélt, hogy kimaradtak a tervezetből a pedagógusok bérezésére vonatkozó részletszabályok.

Nem tartja indokoltnak az évközi, előrehozott nyugdíjkiegészítést a pénzügyminiszter, így novemberig nem lesz rendkívüli emelés. Ezt a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa elnökének nyílt levelére válaszolta Varga Mihály. Juhász László, a szervezet vezetője az InfoRádiónak elmondta: azt szerette volna elérni, hogy a nagyon lassan csökkenő infláció hatásának ellensúlyozására augusztustól legyen egy 3 százalékos előrehozott nyugdíjkiegészítés. Juhász László úgy véli: a 2012-ben bevezetett módszer miatt folyamatosan elértéktelenednek a nyugdíjak.

A CIG Pannónia Életbiztosító adja a tűzoltók, rendőrök élet- és balesetbiztosítását, miután másodjára már sikeres volt a Belügyminisztérium közbeszerzési eljárása – írja a HVG. A CIG Pannónia társaság most is mintegy 446 millió forintos éves díjért vállalta a 77.543 ember biztosítását, ugyanannyiért, amennyiért az előző tenderen. A másik érvényes ajánlat az Aegontól érkezett, de ők több mint 526 milliót kértek volna a szolgáltatásért.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint továbbra is alacsony a regisztrált álláskeresők száma Magyarországon. Az év hetedik hónapjában 227 341 fő szerepelt a nyilvántartásban. A gazdaságfejlesztési tárca szerint ezzel 2010 elejéhez képest már több mint 430 ezerrel csökkent a regisztrált álláskeresők létszáma. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy ez az elmúlt három évtized második legjobb adata.

Már meghaladta a 28 ezret a nyári diákmunkát vállalók száma a tervezett 26-27 ezerrel szemben. A kormány az idén 3,5 milliárd forint támogatást biztosít a nyári diákmunka programra és a vármegyéknél maradt tartalék forrás terhére bővítették a lehetőséget. A korábbi évekhez hasonlóan, az idén is a résztvevők 80 százalékát az önkormányzatok foglalkoztatják, de fogadtak diákokat mezőgazdasági vállalkozások is, mintegy 5 ezren pedig a turisztika, vendéglátás területén helyezkedtek el.

Javultak a magyar agrárium kilátásai a második negyedévben, a belföldi élelmiszergazdaság egyre kiegyensúlyozottabb - az MBH Bank szakértői szerint. Az elmúlt 5 év átlagát, és különösen a tavalyi mennyiséget sikerült meghaladni, annak köszönhetően, hogy jobban alakult az időjárás. A magas infláció és kamatszint miatt ugyanakkor a gazdasági környezet még mindig nem kedvező.

Odesszában több gabonatároló is kigyulladt egy orosz dróntámadásban. Az ukrán védelmi minisztérium azt közölte: megrongálódott az ukrán gabonaexport jelentős részét lebonyolító, a Duna mentén fekvő Izmail kikötőváros egyik gabonasilója is. Az odesszai katonai közigazgatás szóvivője azzal vádolta Moszkvát, hogy a kikötők és gabonatárolók elleni támadásokkal igyekszik kizárni Ukrajnát a globális élelmiszerellátási láncból.

Orosz flottagyakorlat kezdődött a Balti-tengeren - közölte az orosz védelmi minisztérium. A moszkvai tájékoztatás szerint a manővereken a haditengerészet több mint 30 hadihajója és csónakja, 30 repülőgépe és mintegy hatezer katona vesz részt.

Egy magyar állampolgárt is kimenekítettek Nigerből az olasz hadsereg által irányított nemzetközi akcióban - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette: további magyar állampolgárról a külügyi tárcának nincs tudomása, de a tripoli nagykövetség folyamatosan nyomon követi a helyzetet és a Konzuli Szolgálat is a nap 24 órájában rendelkezésre áll.

Rodosz és Korfu is lekerült az utazásra nem javasolt térségek listájáról a Konzuli Szolgálat honlapján. A hőhullám és az erős szél miatt szinte azonban egész Görögország területén továbbra is magas a bozót- és erdőtüzek kockázata. A szolgálat azt javasolja a Görögországba utazóknak, hogy minden esetben érdeklődjenek az utazási iroda képviselőjénél, illetve szállásadójuknál az aktuális helyzetről, és kövessék figyelemmel a hivatalos tájékoztatást.

Eddig mintegy 1,6 millió négyzetméteren újult meg a burkolat a magyarországi gyorsforgalmi utakon. A Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő augusztus elsejéig, 312 kilométer hosszan cserélte le az elöregedett, tönkrement burkolatot új aszfaltra, kilenc gyorsforgalmi úton. Emellett az elmúlt négy hónapban megújult 36 híd és felüljáró is. A felújítás, három év alatt 538 kilométer autópályát, gyorsforgalmi utat érint, valamint országszerte 200 híd és felüljáró újul meg.

Egy év alatt csaknem 50 százalékkal nőtt az elektromos autók száma, amelyeket legtöbben helyi közlekedésre használnak – közölte a Jövő Mobilitása Szövetség. A szervezet adatai szerint 2022-ben a tisztán elektromos autók eladása nőtt a legnagyobb mértékben: az év végén már csaknem 35 ezer, idén június végén pedig több mint 41 ezer közlekedett az utakon.

Piknikkel egybekötve adják át pénteken a felújított Lánchidat. A Lánchíd-piknik pénteken este 6-kor kezdődik és éjfélig tart ismeretterjesztő programokkal, utcazenészekkel, étellel és itallal, fényoroszlánokkal várja az érdeklődőket, sötétedés után pedig különleges, alkalomhoz illő megvilágítást kap a híd. Karácsony Gergely főpolgármester korábban közölte: másfél hónappal a határidő előtt fejeződik be a történelmi híd felújítása, miután megkapta a teljes körű forgalomba helyezéshez szükséges hatósági engedélyeket. A rekonstrukció a költségkereten belül készült el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×