eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Magyar Posta Zrt. munkatársa a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat tartalmazó borítékot és Orbán Viktor miniszterelnök köszöntő levelét kézbesíti Budapesten 2016. december 13-án. A 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalvánnyal a kormány a nyugdíjasokat támogatja.
Nyitókép: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Emelés? Nagyot csalódhatnak a nyugdíjasok

Sokan arra számítottak, hogy az infláció ellensúlyozására lesz év közben is nyugdíjemelés.

Eldőlhetett, nem lesz évközi nyugdíjemelés! - írja a 24.hu. Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának (Nyuszet) elnöke nyílt levélben fordult a Orbán Viktorhoz és kérte, hogy legyen év közben egy január elsejéig visszamenőleges hatályú emelés.

A tanács vezetője azért fordult a kormányfőhöz, mert a magas infláció miatt gyorsuló ütemben szegényedik a nyugdíjas társadalom. A kormányfő helyett azonban pénzügyminiszter adott választ.

Varga Mihály azt írta, a nyugdíjakat a korábbi éveknél magasabb mértékben, tavaly 14, idén pedig 15 százalékkal emelte a kormány a megemelkedett infláció miatt. Mivel pedig a kormány azon dolgozik, hogy az infláció év végére egy számjegyű legyen,

nem indokolt a nyugdíjak további emelése.

Ugyanakkor a pénzügyminiszter azt is közölte, hogy amennyiben az évközi adatok alapján a becsültnél magasabb lesz az éves infláció értéke, januárig visszamenőleg – a törvényben előírtak szerint – novemberben lehet nyugdíjkorrekció.

A Nyuszet elnöke, Juhász László viszont azt nyilatkozta: éppen az a baj, hogy a törvény csak novemberi korrekciót ír elő, becsült adatok alapján, ám nincs semmilyen következménye annak, ha ez a becslés nem jó. Emellett probléma az is, hogy a novemberi korrekció nem képes megóvni az infláció év közbeni hatásától a nyugdíjasokat. Mint mondta, nem igaz, hogy az év végi kiegészítéssel meg lehet őrizi az ellátások értékét, tavaly 14 százalékos volt az emelés, az éves infláció végül 15,2 százalék lett. Tavalyelőtt 0,3 százalékkal maradt el az emelés a valós pénzromlástól. Ezeket különbségeket végül nem kapják meg az idősek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×